Knarksmugglarföretag fick coronastöd

I februari åtalades fyra män mellan 30 och 55 år som misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Två av de åtalade männen uppges vara ägare Roslagens Europa Transport AB men ägare av bolaget uppges i olika register vara en kvinna och en man, Monica Andersson och Sören Andersson. Den sistnämnde är en av de åtalade. Övriga misstänkta är Kjell-Åke Andersson som är den som i media uppges vara den andre ägaren av bolaget, Yaser Khan och Salman Naser. Bröderna Kjell-Åke Andersson och Sören Andersson är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott samt synnerligen grov narkotikasmuggling medan Khan och Naser enbart är åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott

– Jag påstår att männen har använt sitt företag som täckmantel för att kunna smuggla narkotika till Sverige. Åtalet gäller två transporter. I ena lasten fann polisen cirka 54 000 tabletter av det narkotikaklassade preparatet Subutex. Den andra lasten innehöll ca 80 kilo cannabis paketerad och gömd i möbler, säger kammaråklagare Pontus Bergsten.

Två av männen greps i juli 2020 vid ett tillslag mot transportföretaget. De har varit häktade sedan dess. De andra två är också häktade.

– Ett omfattande polisarbete har gjorts med telefonavlyssning, avlyssning i en lastbil och information från krypterade mobiler, säger Pontus Bergsten.

Åklagaren har också begärt att de två huvudmännen vid namn Andersson ska få näringsförbud och dessutom fört fram krav på att Roslagens Europa Transport AB även ska betala företagsbot. De åtalade förnekar brott.

Medan utredningen pågått och de åtalade suttit häktade har företaget också mottagit statligt coronastöd. Enligt DN och Tillväxtverket har bolaget fått stöd för korttidsarbete under perioden 2020-04-15 – 2020-07-31. DN tycker detta är märkligt, men det verkar ju vara helt i sin ordning och inget märkligt alls. Då var företaget och dess företrädare inte misstänkta för brott och det verkar ju faktiskt rimligt att företaget fått färre uppdrag på grund av covid-19 då dess främsta verksamhet ju är att ordna med internationella flyttransporter.

Samtidigt innebär färre transporter sannolikt också inneburit färre narkotikasmugglingsuppdrag så även i den illegala delen av verksamheten har inkomsterna minskats. Detta inkomstbortfall har väl Tillväxtverket knappast gett stöd till.

Märkligare är dock att företaget också beviljades korttidsstöd för perioden 2020-10-01 – 2020-12-31. Då satt de misstänkta häktade och företaget var belagt med kvarstad, dvs fått sina tillgångar frysta:

Men att Kronofogden nu hade fryst åkeribolagets tillgångar var information som aldrig nådde Tillväxtverket. Detta trots att det bakomliggande domstolsbeslutet var offentligt och att myndigheten alltså fick hjälp av Noa – samma avdelning inom polisen som också ledde utredningen mot de narkotikamisstänkta företagarna.

– Det här är nya uppgifter för oss och vi har anledning att se allvarligt på detta. Vi vill ju att stödet ska gå till de företag som verkligen behöver det och inte till organiserad brottslighet, svarar Tillväxtverkets kvalitets- och kontrollchef Richard Källstrand när DN visar honom kvarstadsbeslutet.

Även om det verkar märkligt och myndigheterna verkar har svårt att kommunicera både internt och med varandra så förefaller utbetalningen och stödet ändå vara helt lagligt och enligt reglerna. Lagen som reglerar korttidsstödet ställer inga krav på skötsamhet och laglydighet. Det enda som sägs är att det ansökande bolaget inte får vara på obestånd eller ha skatte- eller avgiftsskulder till Kronofogden. Pågående brottsmisstankar och frysta tillgångar utgör inga formella hinder.

I samband med den spanska utredningen om smugglingen har nio personer också gripits i Spanien. Flera av dem är svenskar.

Gilla Anders_S på Patreon!