Ledare i Backagänget avslöjade genom Encrochat

Två av toppfigurerna inom har åtalas för grovt narkotikabrott. De ska ha köpt in mer än fem kilo kokain och avslöjats genom avlyssningsmaterial från Encrochat enligt en artikel i GP.

I januari 2021 greps en 34-årig man som anses ha en ledande roll i Backagänget. Han greps för att han i april och maj i fjol ska ha köpt två partier kokain om 2,5 kilo vardera och sedan sålt kokainet vidare. Informationen hade polisen erhållit från material de fått tillgång genom den franska polisen avlyssning av det krypterade kommunikationsnätverket Encrochat. 34-åringen förekommer också i utredningen om Gamlestadsmordet i samband med att Jobe-falangen ber om tillstånd att få spana i Backa.

Även en 29-åring med en ledande position i Backagänget greps med anledning av narkotikautredningen mot 34-åringen. De två hade diskuterat omfattande narkotikaaffärer men polisen vet inte om affärerna någonsin genomfördes. Båda de åtalade nekar till narkotikabrott. 29 åring var dessutom i rätten nyligen då han var åtalad för vapenbrott efter att en polis som polisen hittat kunde knytas till honom.

Både 34-åringen och 29-åringen ska ingå det kollektiva ledarskapet i Backagänget som nästans kan sägas var en slags styrelse. Även den man i 30-årsåldern som förra året dömdes till fängelse med anledning av en större cannabisodling ingår i denna ledning.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!