Strukturer och hierarkier i Göteborgs undre värld

Bland gatugängen i den undre världens Göteborg finns det utan tvekan vissa hierarkier där vissa gäng är mäktigare och mer betydande. Detta framgår i avlyssningsmaterial från Encrochat men även i andra sammanhang. Visserligen avslöjar materialet bara detaljer om vissa delar av Göteborgs under värld, men det är ändå intressant.

När en konflikt bröt ut mellan Backagänget och släktnätverket i Angered (Ali Khan) på grund av ett svårt misstag från några ur Ali Khan-släkten utbröt närmast panik i släktnätverket Angered. De kände sig tvingade att spana på vägtrafiken i i de olika stadsdelarna i Angered. Det var uppenbart att de var rädda för Backanätverket.

Konflikten löstes genom medling på ett möte mellan minst 6 kriminella nätverk i Göteborg. De närvarande var nätverket kring släkten Ali Khan och Backagänget samt troligen också Jobe-falangen (A-falangen) från Biskopsgården, Vermahmood-falangen (M-falangen) från Tynnered, troligen också någon från det albanska nätverket och dessutom ytterligare minst ett nätverk. Lösningen blev att Ali Khan fick betala ett stort skadestånd till Backagänget som därmed klart framstod som det starkaste och mäktigaste gatugänget i Göteborg.

Denna bild förstärks genom Encochatmaterial där Jobe-falangen visar sig behöva fråga Backagänget om lov för att få spana på fiender i Backa. Det verkar finnas en hierarki bland gatugängen i Göteborg där Backagänget tycks ha toppositionen.

Inuti gängen i Göteborg verkar det dock vara mindre hierarkiskt. I Jobe-falangen har visserligen bröderna Jobe toppositionen men när den äldste brodern sitter i fängelse har de yngre bröderna inte alls lika oinskränkt makt utan minst tre andra personer har i princip lika mycket makt. Det finns också en långvarig intern konflikt mellan ett par av dessa personer som inte är löst. Alla de 5 ledande personerna i Jobe-falangen är åtalade för det så kallade Gamlestadsmordet och är frihetsberövade. Det finns också ett stort etniskt inslag i Jobe-falangen då ett flertal av medlemmarna härstammar från Västafrika, i allmänhet från Gambia. Jobe-falangen har medlemmar i flera delar av Göteborg och dessutom anhängare i Lerum och Alingsås.

Backagänget styrs mer demokratiskt och inte präglat av intern konkurrens. Nätverket tycks ledas kollektivt av en grupp på 4-5 personer. En slags styrelse alltså som fattar gemensamma konsensusbeslut. Det finns ingen etnisk koppling i Backagänget.

Släktnätverket i Angered styrs av släkten Ali Khans överhuvud, imamen och patriarken Hashem Ali Khan, med hans söner som kaptener. De allra flesta i detta kriminella nätverk är släkt med varandra och med Ali Khan. De tillhör nästan uteslutande en befolkningsgrupp från Turkiet och Libanon som kallas mhallami eller mardelli.

Både Jobe-falangen och Backagänget har dessutom nära kopplingar till Vermahmood-falangen i Tynnered. Något som tydligt framgått i flera utredningar där material från Encrochat förekommer. Vermahmood-falnagen tyckas ha samma ad-hoc betonade ledarskap som Jobe-falangen med stark knytning till vissa brödrakonstellationer. Detta gäng har försvagats rejält då flertalet ledande medlemmar antingen sitter i fängelse eller är åtalade. Även detta är en likhet med Jobe-falangen.

Det finns tydligt en koppling mellan flera kriminella nätverk i Göteborgs undre värld. Backagänget som tycks vara det mest ansedda och mäktigaste kriminella gatugänget har direkta kopplingar till Vermahmood-falangen (M-falangen) som i sin tur har kopplingar till Jobe-falangen (A-falangen). Jobe-falangen har av allt döma kopplingar till äldre turkiska kriminella nätverk involverade i narkotikasmuggling.

Ali Khan-nätverket har för sin del en koppling till andra kriminella familjekonstellationer inom mhallamifolkgruppen och sedan länge också till det Albanligan som även Kastrati-falangen har goda kontakter med (tidigare uppgifter om detta var felaktiga). En ledande person från Albanligan figurerar i flera ärenden med koppling till Jobe-falangen och dessa föregångare Vårvädersligan och har senar kopplingar till familjen Kastrati. Dessutom finns kopplingar till Frölunda, Tynnered och förstås till kriminella nätverk i Gårdsten och Lövgärdet.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!