Orimligt hårda straff för Gamlestadsmordet

De utdömda straffen för inblandning i det så kallade Gamlestadsmordet är i jämförelse med praxis alldeles för hårda. Livstidsstraff utdöms normalt enbart för mord. Ingen är dock dömd för mord när det gäller mordet i Gamlestaden.

Jag kan inte hitta ett enda tidigare fall där personer dömts till livstid för förberedelse till mord. Även 15 års fängelse som flera personer fått i Gamlestadsrättegången är ett osedvanligt hårt straff. Normalt verkar straffen för förberedelse till mord ligga mellan 5 och 12 års fängelse.

Vi kan exempelvis jämföra den dom Eddie Jobe fick för samma brott i ett annat fall. Fängelse i fyra år och två månader. Straffvärdet beräknades till 7 år men han fick sänkt straff på grund av att han dömts för en utpressning en tid innan. Det var också ett lägre straff än det han fick i tingsrätten. I en annan dom mot några medlemmar i Rissnenätverket blev det 6 och halvt års fängelse respektive 7 års fängelse. I ett mål som handlade om förberedelse till mord på en person i Lund fick de dömda 5 till 7 års fängelse.

Ett normalt straff för förberedelse till mord verkar vara 7 år. Även i de fall det också dömts för vapenbrott.

Orimligt hårda straff

För medhjälp till mord gäller att personer kan straffas lika hårt som de som utfört mordet. Det sker dock sällan utan straffen ligger lägre. Livstid brukar inte förekomma vid medhjälp till mord. Så även om medhjälp till mord beaktas förefaller domarna för Gamlestadsmordet som för hårda.

Det är uppenbart att straffen i Gamlestadsmålet är hårda. Orimligt hårda.

Det kan också tyckas underligt att den person som som medverkat i polisens utredning och erkänt brott får ett lika hårt straff som de som inte medverkat. Visserligen finns ingen rätt att få lägre straff om en person samarbetar med polisen men det förefaller vara vanligt att en sådan person får ett lägre straff.

Domarna i Gamlestadsmålet kommer med stor sannolikhet att överklagas till hovrätten och jag kommer att bli förvånad om straffen inte sänks.

Känslomässiga domar

För mig verkar det som om tingsrätten påverkad av de allmänna stämningarna hemfallit åt att döma känslomässigt istället för enligt lagen. Lite på samma sätt som skedde efter kravallerna i Göteborg 2001. Det kan hävdas att domarna för Gamlestadsmordet är politiskt motiverade och inte i enlighet med praxis.

Det är dock tämligen klart och välbelagt att flertalet av de dömda varit med och planerat mord på flera personer och det ska naturligtvis leda till fängelse.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!