Avlyssning av kommunikationsnätverk har hjälpt polisen att lösa Gamlestadsmordet

Den 3 maj i år sköts en man ihjäl i Gamlestaden. Det ovanliga med detta mord är att sammanlagt 14 unga män häktats som misstänkta för mordet. De första greps snabbt efter mordet men det är ovanligt att polisen har så mycket bevis att de kan häkta 14 personer som misstänkta för inblandning i ett mord. Anledningen till detta är att polisen har tillgång till ett omfattande avlyssningsmaterial som de fått av den franska polisen.

Avlyssningsmaterialet kommer från avlyssning av kommunikationsnätverket Encrochat, ett telefon och meddelandenätverk med avancerad kryptering och specialtelefoner. Den franska polisen lyckades hacka nätverket och knäcka krypteringen någon gång vintern 2019/2020. I flera månader kunde de sedan spela in material innan de som drev nätverket i maj kom på att det vara hackade och stängde ner nätverket den 13 juni.

Efter det har polis i en mängd europeiska länder fått material från den franska polisen vilket lett till 1000-tals gripanden i Europa. Bara i Sverige har cirka 100 personer gripits. Andra länder där många personer gripits är Storbritannien, Nederländerna, Frankrike och Norge.

Den som mördades i Gamlestaden var Blerim Kastrati, en gammal barndomsvän till Eddie Jobe och länge lierad med denne i Vårvädersligan tillsammans med sina bröder och kusiner, däribland Berat Kastrati och Adrian Kastrati. Adrian Kastrati har för sin del utsatts för en lång rad mordförsök men överlevt varje gång. Just nu sitter Eddie Jobe i fängelse efter att ha dömts för ett planerat mordförsök på just Adrian Kastrati, mannen med nio liv.

För mordet på Blerim Kastrati sitter 14 personer häktade i nuläget, det handlar bland annat om flera personer som tidigare varit misstänkta för inlandning i ett annat mord på Guldheden i Göteborg då en närstående till Kastratibröderna mördades. Dessutom är flera närstående till Eddie Jobe häktade.

De 10 först häktade var:

  • Mohammed Al Housany
  • Ahmad Abdullah Alhag
  • Tareek Besic
  • Karamo Fatty, en av de dömda för inblandning i Guldhedsmordet. Fick bötesstraff.
  • en person misstänkt för ett mindre medhjälpsbrott. Frisläppt ur häktet i maj 2020.
  • Ali Hai Chanhan
  • Dodou Jallow, en av de som var misstänkta för inblandning i Guldhedsmordet, Han frikändes dock. Senare gripen som misstänkt för mordförsök på Adrian Kastrati.
  • Dentin Jobe, bror till Eddie Jobe
  • Yousuf Mohamed
  • Kwame Mubarik Sana, bror till fotbollsspelaren Tobias Sana

Under sommaren och hösten häktades ytterligare ett antal personer, däribland  Daniel Meruse Tadesse (utlämnad från Spanien), Omer Mohammed, Ulas Havsut, Kemal Erdogdu, Mevlüt Altunay, Atila Can och Sebastian (Jamal) Jobe (utlämnad från Gambia). Den förstnämnde blev skottskadad vid skottlossningenVår Krog & Bar år 2015 och den sistnämnde är ytterligare en bror till Eddie Jobe. Atila Can är delägare i Vår Krog & Bar. Dessa häktades med hjälp av material från avlyssningen av Encrochat och är misstänkta för anstiftan till mord. Can är också misstänkt för grovt narkotikabrott.

Totalt är 16 personer misstänkta för inblandning i mordet.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!