Kalkbrytningen på Gotland och cementfabriken

AB Cementa som ägs av den tyska cementkoncernen Heidelberg Cement har en cementfabrik i Slite på Gotland. Det är sen länge Sveriges enda större cementfabrik men företaget har också en mindre fabrik i Skövde. Det stora problemet med cementfabriker är att cementtillverkningen orsakar stora utsläpp av växthusgaser. Cement är huvudingrediens i betong som är det vanligaste byggmaterialet.

Detta beror bland annat på användning av fossila bränslen men också på grund av den kemiska processen i sig. Huvuddelen av utsläppen kommer från kalcineringsprocessen som innebär att kalciumkarbonat (kalksten) delas upp i kalciumoxid och koldioxid. Fabriken i Slite är en av Sveriges största enskilda utsläppskällor när det gäller koldioxid.

Ett mindre problem är att kalkbrytning innebär stor påverkan på landskapet och naturen. Dessutom kan brytningen påverka grundvattnet. Och just därför har Cementa fått avslag för fortsatt brytning på Gotland. Fabriken i Slite ligger nära havet och bredvid kalkbrottet. Det är en idealisk placering då cementtillverkning kräver stora transporter, både av kol som bränsle, av kalksten som råvara, av sand som råvara (innehåller kisel) och för den färdiga produkten.

Att Cementa en gång i tiden valde att koncentrera produktionen på Gotland och lägga ner fabrikerna i Limhamn vid Malmö, Degerhamn på Öland och Skövde i Västergötland är därför inte förvånande. Gotland har Sveriges största kalkstenstillgångar, transportförhållandena är optimala då de kan ske med fartyg och det är inte långt till de flesta delar av Sverige.

Nu har det dock visat sig vara ett problem av en helt annan anledning. Gotland har Sveriges sämsta dricksvattentillgångar (både i form av grundvatten och ytvatten) och redan idag är det ett problem på somrarna. Det kommer att bli värre med klimatförändringarna. Att den enda cementfabriken i Sverige ligger på Gotland är alltså i nuläget en klar nackdel.

Nedläggning av fabriken i Slite

Trots det så skulle det knappast vara en katastrof för Sverige om fabriken lades ner. Cement går att få tag på ändå och nån cement- eller betongbrist kommer knappast att uppstå. En liten fabrik finns som sagt var i Skövde. Cement kan också importeras från länder i Sveriges närhet med betydligt större tillgång på kalksten än vad Sverige har. Den närmaste cementfabriken ligger lika bra placerad som fabriken i Slite sett med svenska ögon. Den ligger i Aalborg i Danmark. I Norge finns också två fabriker som ligger väldigt nära, en i Brevik i södra Norge och en i Kjøpsvik i Nordland. I Kunda i norra Estland finns ytterligare en fabrik.

Det kan också finnas fördelar med att Sveriges cementtillverkning läggs ner. Det kan gynna byggandet av trähus vilket är betydligt mer miljövänligt på alla sätt. Att bygga fler trähus vore en mycket bra åtgärd med positiva effekter på klimatet.

För Gotland och Slite är dock en nedläggning av öns största industriarbetsplats ett problem. Det skapar arbetslöshet och brist på sysselsättning.

Heidelberg Cement är en av världens största cementtillverkare med total 53 000 anställda i mer än 50 länder.

Läs mer om kalksten

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.