Jägare och sportskyttar förser de kriminella med vapen

En del av de vapen som används av kriminella i Sverige är vapen som kom på drift under kriget i Jugoslavien. Men en större del av vapnen kommer från inhemska vapenhandlare. Dessutom från vapensmeder som kan bygga om tidigare plomberade och oanvändbara vapen till fungerande vapen. Vapensmederna är i allmänhet jägare och sportskyttar med stor vapenkunskap.

90% av de vapen som används av kriminella i Sverige kommer från legala vapenhandlare i Sverige eller andra delar av Europa.

Att jägare och sportskyttar står för en stor del av de vapen som används i gängskjutningar visar att det finns stor anledning att skärpa reglerna för innehav av jaktvapen, vapenlicens och vapenhandlarlicens. Vapenbutikerna, jägarna och sportskyttarna göder den organiserade brottsligheten på samma sätt som köparna av kokain.

Vapen säljs av en legitim och laglig vapenhandel till en annan person med vapenhandlarlicens. En butik av det förstnämnda slaget finns i Nacka. Exempelvis en jägare eller sportskytt. En sådan fanns exempelvis i Krylbo. Denne säljer i sin tur vapen till en illegal vapenhandlare som säljer direkt vidare till kriminella.

En sådan illegal vapenhandlare fanns i Idkerberget i Dalarna, I Dalarna handlar det i första hand om Hells Angels MC och Bandidos MC som är de stora kriminella nätverken. Den senare grupperingen är kända för sina bomber. Kanske var det just de som bombade en helt oskyldig pensionär i Idkerberget.

Obrukbara vapen och vapensmeder

Obrukbara så kallade ”stiftade” vapen importeras helt lagligt från Slovakien till Sverige av vapenhandlare. I Sverige byggs de om till brukbara vapen av personer med stor kännedom om vapen. Dessa personer är ofta jägare och sportskyttar. De kan också själva importera obrukbara vapen direkt från Slovakien. Ofta köps de delar som behövs för att vapnen ska bli brukbara från lagliga vapenhandlare i Sverige. Vapnet som användes vid skjutningen på Vår Krog och Bar i Biskopsgården i Göteborg kom från en sådan vapensmed:

Valet föll på ett vapen som använts vid dödsskjutningen vid Vårvärderstorget i Göteborg 2015, och det ledde dem i sin tur till en vapensmed i Skåne.

[…]

Istället hittar man vapen som sålts lagligt i andra EU-länder för att sedan smugglas hit eller vapen som köpts i delar och sedan satts ihop med reservdelar från vanliga vapenbutiker.

Vapensmederna saknar i allmänhet vapenhandlarlicens men kan ändå köpa stora mängder delar vapen från legala vapenhandlare utan att det ifrågasätts vad de ska med delarna till. Även start- och signalvapen byggs om på samma sätt.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!