Ekobrottsutredning mot Bohus Havsbruk

Musselodlingsföretaget Bohus Havsbruk har fått pengar från EU:s fiskerifond de senaste åren. Det är ett av mycket få företag som fått sådant stöd. Bolaget har enligt SVT granskats av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf). De misstänks ha fått en del av bidragen på falska grunder:

Rapporten från Olaf har skickats till den svenska Ekobrottsmyndigheten som inlett en brottsundersökning. Utredningen är i ett tidigt skede och ingen person är delgiven misstanke om brott.

– Vi är mitt i utredningen, i övrigt gäller förundersökningssekretess så jag kan inte ge några kommentarer, säger åklagaren Annika Lundby.

Enligt anklagelserna har Bohus Havsbruk fått EU-stöd för sin musselverksamhet – men pengarna har gynnat andra koncernbolag.

Det är mycket ovanligt att svenska utbetalningar av bidrag granskas av EU-myndigeter.

Bolaget förnekar att de lurat till sig pengar.

De anklagas bland annat för att ha i bolaget Carapax Marine Group AB ha köpt pråmar fån Kina för 100 000 kronor styck. När Carapax sen sålt pråmarna vidare till Bohus Havsbruk AB som ingår i samma koncern har de kostat 3 gånger så mycket.  Men detta menar bolaget är helt rimligt:

Men att det blir en prisökning inom koncernen är inte konstigt, skriver Bohus Havsbruk. Företaget som importerar pråmen står för stora kostnader som inte ”kan utläsas enbart genom att granska inköpskostnaderna” som till exempel ”målning, installationer, hopmontering”, menar man.

”Inom koncernen har man varit noga med att följa regler för transaktioner inom koncerner”, skriver företaget i dokumentet.

Jordbruksverket

Jordbruksverket menar att prisskillnaden är för stor för att Bohus Havsbruks resonemang ska hålla. De kräver också tillbaks stora pengar från företaget då meningen var att bidragen skulle gå till matproduktion men så har inte skett. Odlingarna har enligt Jordbruksverket delvis havererat och producerar inte speciellt mycket musslor.

Förutom haveriet för en del av deras musselodlingar har bolaget tidigare också anklagats för djurplågeri.

Koncernen

Carapax Marine Group AB, Bohus Havsbruk AB, Bohus Sjömat AB, Bohus Sjöentreprenad AB, Katrin Invest AB och Kor Bo AB är de företag som ingår i den aktuella företagsgruppen. Moderbolaget heter Altum Gruppen AB och ägs av Katrin Persson och Per Persson. Den sistnämnde äger också Hasselöns Ostron AB. Katrin Persson är också styrelseledamot i Svensk skaldjursodling PO Ekonomisk förening medan Per Persson är styrelseledamot i Sönerna Carlsson Family Office AB.

Läs mer:

Läs mer om ekobrott.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!