Kriminella skötte vapenhandel från Kumlabunkern

I slutet av juli greps en 19-årig man i Karlstad. I ett buskage i närheten hittade polisen ett illegalt vapen. 19-åringen är gängkriminell och inblandad i en pågående konflikt. Han har varit  inblandad i minst en skottlossning. Bara ett par veckor innan gripandet stoppades han i en bil som hade skotthål.

Men polisen misstänkte att det fanns betydligt tyngre aktörer bakom 19-åringen, och utredningen ledde fram till en adress i västra Stockholm. I slutet av september slog polisen till. Två personer greps i samband med ett tillslag mot en villa i Bromsten i västra Stockholm.

Villa i västra Stockholm

I villan i hittade de då ett större förråd av vapen. En vapendepå. Där fanns många vapen av olika slag, sprängmedel, vapendelar, ammunition samt utrustning för att bygga om pluggade vapen, startpistoler och gaspistoler till riktiga vapen. Mannen ska inte ha haft nån licens för flertalet av vapnen. Polisen hade uppenbarligen snubblat över en fullt fungerande vapensmedja. En av de vapensmeder som förser de kriminella gängen med vapen.

En man i 40-årsåldern som enligt uppgift heter Jens Skenarbrink som bor i villan greps tillsammans med en annan man. De är båda två misstänkta för grovt vapenbrott.

Kumlafängelset

Spåren ledde vidare till en 22-årig man som var fängslad på Kumla. Mannen på Kumla är tidigare dömd för en lång rad brott. Nu är han häktad för medhjälp till grovt vapenbrott både vad det gäller ärendet med den 19-årige mannen i Karlstad och ärendet med villan i Bromsten.

Också en 27-årig man som är även han är intagen på Kumla är misstänkt och häktad i ärendet. Han är dömd för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott till sju års fängelse.

De två männen ska ha handlat med vapen med hjälp av en telefon de innehaft. Telefoner är inte tillåtna inne på fängelset. 27-åringen ska ha enligt media haft en ledande roll i vapenhandeln.

Totalt är nio personer misstänkta för inblandning i vapenhandeln som rör brott i Karlstad och Stockholm.

Mord på 12-årig flicka

Ett av de vapen som hittades i villan i Bromsten är det vapen (en AK-47:a) som användes vid mordet på en 12-årig flicka i Hallunda. Det aktuella vapnet har också figurerat i en rappvideo och ett ärende där flera personer dömts för vapenbrott.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!