Åtal för mord på Årstabron

Natten till torsdag den 17 september 2020 påträffades en avliden och blodig person på Årstabron i Stockholm. Mannen visade sig ha blivit skjuten. Den skjutne mannen i 25-årsåldern var en ledande person i ett kriminellt nätverk i Fagersjö och Farsta i södra Stockholm.

Mannen som hette Sascha Dalgärd Viklund uppges ha utsatts för mordförsök två gånger tidigare och ska enligt media ha flera fiender. Han förekommer under ett 30-tal avsnitt i belastningsregistret och har suttit i fängelse. Han har bland annat dömts för grov misshandel, misshandel, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Några veckor efter mordet greps och häktades två personer, Kevin Williams och Toj Kamrani, som misstänkta för mordet. I samband med en skottlossning i Flemingsberg hittades sen ett vapen som visade sig ha använts även för att döda Dalgärd. De båda misstänkta tillhör en kriminell gruppering i Årsta.

Anstiftare avslöjad av ANOM-bevisning

Tidigt fick utredarna också misstankar om att de båda Årstamännen hade agerat på uppdrag av en annan person vid namn Abdul Haleem från Bandhagen. Uppgifter från Encrochat pekade på att 31-årig afghansk medborgare från Rågsved kunde vara beställare av mordet, Haleem uppges ha lett olika kriminella grupperingar i södra Stockholm under 10 års tid. Han satt vid tillfället häktad för inblandning i en annan skjutning som han sedermera dömts för. Tillsammans med flera personer från kriminella kretsar i Göteborg (Hjällbonätverket och Backagänget) har han också dömts för narkotikabrott.

– Den här Anom-bevisningen blev känd i utredningen först i juni 2021 och gav oss viktig information om hur mordet planerats. Anom-bevisningen har varit en bidragande faktor till att jag nu kan väcka åtal mot tre personer istället för två för det här mordet. Som bevisning i målet finns också det beslagtagna mordvapnet, som ungefär en månad efter dödsskjutningen hittades av polis i ett bostadsområde söder om Stockholm, säger kammaråklagare Lisa dos Santos som lett förundersökningen, i ett pressmeddelande.

Åtal

Haleem var häktad en tid som misstänkt för mordet men fick släppas fri i brist på hållbara bevis för hans inblandning. Men med hjälp av material från kommunikationsnätverket ANOM fick polisen fram nya bevis som gjorde att han kunde häktas på nytt. Nu har han tillsammans med de två Årstamännen åtalats. En fortfarande efterlyst man här också till de misstänkta. Haleem förnekar all kännedom om mordet på Dalgärd och hävdar att han är helt oskyldig.

Enligt åklagaren Lisa dos Santos och polisen ska Haleem och Dalgärd ursprungligen ha varit vänner. De ska dock ha kommit på kant med varandra av någon anledning. De ska båda ha varit medlemmar i Black Cobra och senare i Farsta/Fagersjönätverket.

Läs mer:

Gängland Stockholm – Farsta och Fagersjö

Gilla Anders_S på Patreon!