Märkliga städer – Ebeye

Ebeye (Epja, Ibae) är en ö i den stora Kwajalein-atollen som utgör en del av Marshallöarna. Ön hade en mycket sparsam befolkning innan andra världskriget. Japan som ockuperat Kwajalein byggde en bas för sjöflygplan på Ebeye i början av 1940-talet. 1944 erövrades ön av US-amerikanska trupper som reparerade och byggde ut basen.

Nära huvudön Kwajalein och andra öar i Kwajalein-atollen blev centrala delat i USA:s atombombsprogram evakuerades många mindre öar. Befolkningen flyttades till Ebeye där USA byggde en lite stad för dem. På 1960-talet evakuerades ytterligare några öar då USA behövde de öarna för missiltester. Numera är störe delan av atollen en del av Reagan Missile Test Site. Återigen fick de nya bostäder på Ebeye. 1968 hade ön 3 000 invånare.

Sen dess har befolkningen fortsatt att öka och ön är idag en världens mest tätbefolkade. 1985 evakuerades invånarna på Rongelap-atollen av Greenpeace till Mejato, en av öarna i Kwajalein-atollen. De flesta av dem flyttade senare till Ebeye,

Ebeye. Bild: NASA. Public domain.

I praktiken har den förvandlats till en enda stor stad. 2008 hade invånarantalet ökat till 12 000 och år 2015 till 15 000. Öns yta är 0,32 kvadratkilometer. Det finns inget att livnära sig på ön och befolkningen är helt beroende av bidrag och stöd. En del arbetar dock på den US.amerikanska basen på Kwajalein-ön och andra som är markägare på atollen har numera hyresinkomster från den US-amerikanska militären. Fattigdomen är mycket utbredd. Ön har fast förbindelse men en rad andra öar mot norr, däribland Gugeegue.

Nästa allt sötvatten på ön fås genom avsaltning av saltvatten men vattenledningssystemet och avloppssystemet är undermåligt vilket resulterar i stora hälsoproblem. Ett projekt för förbättra och bygga ut dricksvattenkvalitén och avloppssystemet pågår. Utbyggnaden ska vara klar år 2022.

Ebeye

Läs mer om märkliga städer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!