Märkliga städer – Napier

Del 10 av 14 i serien Märkliga städer

Platsen där Napier på Nya Zeeland ligger fick sin första europeiska befolkning på 1850-talet. 1851 köptes ett landområde, Ahuriri block, av brittiska staten och det beslutades att bygga en planerad stad på platsen för byn Ahuriri. Staden fick namnet Napier efter Sir Charles Napier, en brittisk militär verksam kände från fältslag i Indien. Staden växte långsamt runt Ahuriri hamn i Hawkes Bay på östkusten av Nya Zeelands nordö.

1931 förstördes större delen av Napier totalt i en jordbävning. 4 000 ha mark skapades av jordbävningen där det förut varit hav. Idag omfattar Napier också denna nya mark. Det kan sägas vara motsatsen till Port Royal på Jamaica. Napier är byggd på mark som skapades av en jordbävning, Port Royal försvann på grund av en jordbävning.

NapierNyuppförandet av Napier skapade en stad som idag är helt unik i hela världen. Det är en av endast tre städer i världen vars centrala delar i stort sett helt är byggda i Art deco-stil. Den enda stad eller rättare sagt stadsdel där art deco har en liknande dominans som i Napier är South Beach i Miami Beach i Florida, USA. Det är dock en modernare, mer strömlinjeformad art deco och där finns dessutom mycket mer moderna byggnader än vad som är fallet i Napier som därmed är en helt unik stad.

Napier har idag 57 000 invånare, huvudsakliga näringen är småindustri av olika slag inom en rad branscher. Tidigare fanns en stor tobaksfabrik i staden, men den lades ner år 1999. Hamnen har stor betydelse för exporten av frukt som odlas i området runt staden. Det är det viktigaste produktionsomårdet för äpplen, päron och stenfrukter som persikor, plommon och aprikoser. Dessutom odlas vindruvor och området är känt för ett antal fina viner. Turism är också viktigt för staden som besöks av människor från hela världen på grund av sina art deco-hus.

Napier

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Märkliga städer – Neft DashlariSanta Cruz del Islote – tätpackat >>
Advertisements