Gängland Trollhättan – Kronogården, Lextorp och Sylte

Trollhättan har tre försummade områden där det finns problem med arbetslöshet, trångboddhet och en del annat. Kronogården, Lextorp och Sylte. Problemen beror på att befolkningen i områdena och själva områdena försummats.

Som en konsekvens av de grundläggande problemen har det också uppstått problem med brottslighet. Det har i sin tur lett till att polisen tagit upp de tre områdena i sin lista över utsatta områden. Utsatta områden är polisen beteckning på områden där befolkningen delvis övergivits av samhället. Det bör istället kallas försummade områden för det är vad det handlar om. Områden som försummats av makthavarna.

I Kronogården uppger polisen att det finns ett aktivt kriminellt nätverk. Nätverket har kontakt med andra kriminella nätverk i Göteborg och har förekommit i omfattande brottsutredningar med koppling till mord och utpressning ihop med personer i det så kallade Hjällbonätverket i Göteborg. De handlar bland annat om smuggling av kokain i ostar, utpressning mot en man i Sollentuna ihop med Hjällbonätverket och kriminella i Stockholm och misshandel av två män i Kronogården.

Fem personer åtalades för grov misshandel av de två männen i Kronogården i april 2020 men ingen dömdes.

Sollentunafallet

Sammanlagt elva män åtalades i samband med utpressningen och hoten mot mannen i Sollentuna den 31 mars–5 april 2020. Av de dömda är 5 stycken från Trollhättan och anses ingå i Kronogårdsnätverket:

  • Shako Hamid. Dömd för försök till grov misshandel och grovt vapenbrott i Sollentuna till fängelse i tre år och nio månader. I tingsrätten dömdes han även för misshandel och grov misshandel I Trollhättan och då till fängelse i totalt fyra år. Den som skulle skjutit Sollentunamannen i benet vid första försöket.
  • Ali Owyed. Dömd för medhjälp till försök till grov misshandel, anstiftan av grov skadegörelse, och grovt vapenbrott i Sollentuna till fängelse i tre och ett halvt år. Hovrätten sänkte straffet samt friade honom för två brott. Fick fyra års fängelse i tingsrätten.
  • Oubaid Wanli. Dömd för medhjälp till försök till grov misshandel och grovt vapenbrott till fängelse i tre år och tre månader. Detta innebär att hovrätten sänkte straffet med sex månader samt friade honom för två brott.
  • Person född 2001. Dömd i tingsrätten för bland annat medhjälp till försök till grov misshandel, medhjälp till grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen i Sollentuna till fängelse i ett år och nio månader. I hovrätten friades han för denna brottslighet. Han dömdes istället för bland annat olovlig körning och narkotikabrottslighet till skyddstillsyn.
  • Amm*r W@nl#. Dömd för medhjälp till försök till grov misshandel och medhjälp till grovt vapenbrott i Sollentuna till fängelse i ett år och tre månader. Ett fastställande av tingsrättens dom.

Försummelse leder till framväxten av ett kriminellt nätverk

Framväxten av det så kallade Kronogårdsnätverket har föregåtts av en lång period med otillräckliga satsningar på skolan, socialtjänsten och fritidsverksamhet. Ren försummelse. Underhåll och skötsel av Kronogården, Lextorp och Sylte har misskötts. Polisövergrepp mot ungdomar har lett til en mycket fineltig stämning mot polisen och direkta angrepp.

Sakta men säkert har försummelsen så lett till framväxten av ett kriminellt nätverk. Redan 2008 fanns tecken på att det började gå illa med upplopp och tio år senare var det skjutningar, bilbränder och angrepp på polisen.

Den 7 juni i år inträffade en misstänkt skottlossning på Kuskgatan i Kronogården. En man i 40-årsåldern greps som misstänkt för mordförsök och åtalades. Ingen skadade men ett tilltänkt offer har identifierats, en ung man i 20-årsåldern. Mannen som heter Jack Rizko dömdes dock inte för mordförsök. Han fick istället 4 års fängelse för framkallande av fara för annan samt grovt vapenbrott. Om de inträffade har nån koppling till det påstådda Kronogårdsnätverket är okänt.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!