Åtta personer ur M-falangen dömda till fängelse

Åtta män från Vermahmood-falangen (M-falangen) i Tynnered planerade att mörda fyra personer ur den så kallade G-falangen (Goulara-falangen) från samma stadsdel. Planeringen ska ha börjat den 28 mars år 2020 och ha pågått i flera månader innan de greps på grund av bevismaterial från avlyssningen av Encrochat.

För att genomföra morden skaffade de sig bland annat mörka kläder och skor. Vidare en automatpistol av märket Glock, en bil och fler krypterade Encrotelefoner. De fyra personer som skulle mördas var Oliwer Asperhäll, Kim Nyman, Mohannad Ali Easar och Omar Tannan. Ingen av dem har medverkat i polisutredningen.

Vid ett tillfälle kartlade de ett av de fyra tilltänkta mordoffren. Fem av de åtta inledde då en sidoplan för att kunna agera snabbt, ”Hennoplanen”. Tanken var att locka ut offret från dennes bostad med hjälp av en telefon.

Två gånger på kort tid avlossades skott mot personer ur Goulara-falangen. Den 5 april och den 14 april. Allt avslöjades i samband med avkrypteringen av Encrochat. När polisen gick igenom materialet hittade de otvetydiga bevis på planer fanns på att mörda 4 personer.

Kidnappning

Samtidigt som domen angående förberedelse till mord förkunnades meddelades även en dom gällande människorov (kidnappning) och andra brott så som narkotikabrott och vapenbrott. Sju av de åtta män som åtalats för mordplanerna har också misstänkts för det människorovet. Ytterligare två personer var misstänkta i kidnappningsplanerna.

Den 7 april förra året misstänks två personer ha förts bort till Högsbo industriområde där de hotades och rånades på pengar. Totalt handlade det om 250 000 kronor respektive 10 000 kronor. Kidnappningen ska inte har varit kopplad till mordplanerna.

Domar

Samtliga 10 åtalade män dömdes under tisdagen på olika punkter varav nio av dem till fängelse. Sex av dem dömdes för förberedelse till mord, deras straff blev fängelse i mellan 2 år och 5 års. Samtliga har nekat till misstankarna.

Åtalet gällande människorov ledde till frikännande lämnas utan bifall då tingsrätten menad att det inte gick att bevisa att de två målsägande blivit frihetsberövade.

Samtliga åtalade har förnekat brott men ändå dömts. De dömda männen från M-falangen är:
Dömda som inte är medlemmar i M-falangen:
  • Santino Domini Aleman. Anses vara ledande i ett kriminellt gäng i Högsbo. Fyra år och fyra månaders fängelse för förberedelse till mord och flera ringa brott.
  • En 36-åring. Villkorlig dom och dagsböter för grovt penningtvättsbrott.
Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!