Dom i uppmärksammat bedrägerimål

Vänersborgs tingsrätt har dömt en 39-årig man från Vara till fem och ett halvt års fängelse för bl.a. grova bedrägerier och grov oredlighet mot borgenärer. Mannen ska även betala skadestånd med närmare 8,5 Mkr till två av målsägandena i målet. Även andra åtalade har dömts för olika brott.

Bedrägeridomen

Den 39-årige mannen har dömts för att ha vilselett tre äldre bröder i Dalsland om att en av brödernas bolag hade en stor skatteskuld som mannen skulle hjälpa till att reglera. För att betala skatteskulden överförde bröderna ca 25 Mkr till mannen. Däribland två fastigheter som ägdes av två av bröderna. Någon verklig skatteskuld existerade emellertid inte.

En del av medlen betalades till ett bolag som tingsrätten bedömer kontrollerades av 39-åringen. Han har även dömts för att ha avhänt bolaget dessa medel. Därefter försattes bolaget i konkurs. 39-åringen har också sålt fastigheterna vidare. Några medel eller tillgångar har inte påträffats hos mannen.

Härdsmälta

39-åringens advokat menar dock att domen är en total härdsmälta:

– Jag har pratat med min klient som sa att det här är ingen dom, det är en härdsmälta. Även om jag inte brukar recensera domar är jag i det här fallet benägen att hålla med honom, säger advokat Tommy Nilsson.

Han anser att tingsrätten gått helt på brödernas berättelser som han tycker är så osannolika att ingen borde lägga någon vikt vid dem.

– Ingen kan väl tro att det till exempel finns hemliga skatteverk och min klient har inte förmågan att göra allt det som påstås. Visserligen har han lyckats ta körkort, men han är varken skriv- eller läskunnig, eller har åtminstone svårigheter jämförbara med dyslexi.

Ett åtal för grovt bedrägeri 2010 ogillades på grund av preskription, sedan åklagaren lagt ned åtalet. Även ett åtal mot 39-åringen avseende grova bokföringsbrott ogillades då tingsrätten inte anser att 39-åringens brottslighet kan anses ha varit begången i näringsverksamhet.

Dom mot de tre bröderna

Även de tre bröderna har dömts för bokföringsbrott de begått i samband med att de fört över medel och tillgångar till 39-åringen. Den bror som ägde bolagen som påstods ha skatteskulden döms för grovt bokföringsbrott till villkorlig dom med samhällstjänst.

De andra två bröderna dömdes för bokföringsbrott, men meddelas så kallad påföljdseftergift med hänsyn till de speciella omständigheterna i målet.

Däremot ogillas ett åtal för grovt näringspenningtvättsbrott mot en av brödernas son. Han hjälpte sin far att överföra medel till 39-åringen.

Ytterligare två personer dömda för brott

En 58-årig man har dömts för grova penningtvättsbrott till ett års fängelse. Mannen hjälpte 39-åringen att, via 58-åringens eget bankkonto, få ut ca 2 Mkr, i kontanter, postväxlar och guld. Ett åtal mot 58-åringen för grovt bedrägeri som denne ska ha begått tillsammans med 39-åringen 2010 ogillades på grund av preskription.

Slutligen dömdes en 62-årig man för grovt bokföringsbrott till sex månaders fängelse. 62-åringen var ensam styrelseledamot i det bolag som tingsrätten har bedömt att 39-åringen kontrollerade. Det handlar om det bolag som sedan det tömts på tillgångar sattes i konkurs. Vid konkursen konstaterades att bolaget helt saknade bokföring.

62-åringen frikändes dock från ett åtal avseende grov oredlighet mot borgenärer då tingsrätten inte funnit bevisat att han mer än i mindre mån deltagit i att frånta bolaget egendom. Han kände inte heller till risken för att bolaget var eller skulle komma på obestånd.

Läs mer om bedrägerier

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!