Skjutningarna har inte ökat kraftigt de senaste 20 åren

Skjutningarna i Sverige har ökat kraftigt de senaste 20 åren påstår DN i en ledare. Det är en lögn och Brå har inte nånsin visat eller slagit fast att det är på det viset.

I verkligheten har skjutvapenvåldet ökat de senaste 10 åren, inte de senaste 20 åren. Både vad det gäller antalet skjutvapenmord och andelen skjutvapenmord. Innan dess minskade antalet skjutvapenmord i 20 års tid. På 1990-talet och 2000-talet liksom år 2011 utgjorde andelen skjutvapenmord 20% av alla mord. Antalsmässigt betyder det att skjutvapenmorden minskade från 1990-talet till 2011 eftersom det totala antalet mord minskade.

Det dödliga våldet totalt minskade fram till 2012 för att därefter öka. Det dödliga våldet var högre på 1990-talet än det är idag. Antalsmässigt lika men mindre i förhållande till befolkningen.

DN-ledaren pekar på att det ofta är svårt för polisen att lösa mord bland gängkriminella. De föreslår ett rättsosäkert rättsväsen med kronvittnen. Kronvittnen innebär att kriminella gäng får en möjlighet att använda polisen och rättsväsendet för att bekämpa konkurrerande kriminella gäng. Det skulle innebära en försämring jämfört med nuläget.

Det finns bättre metoder. Att bygga upp folks förtroende för samhället, polisen och andra makthavare är en av de saker som kan få människor att prata. Det är troligen en del av förklaringen till att polisen i Göteborg klarar upp alla typer av mord bättre än vad polisen i Malmö och Stockholm gör. För i Göteborg har de utan ändrad lagstiftning och utan hårdare tag fått folk att prata om morden och att ange skyldiga. De har setts i samband med polismordet i Biskopsgården och mordet på en helt oskyldig man i Hjällbo. Även när det gäller Gamlestadsmordet har folk pratat med och samarbetat med polisen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!