Advokaten Neo Barstedt obehörigförklarad

Advokaten Neo Barstedt som förra året var en av de advokater som tjänade mer på att vara offentlig försvarare har bland annat varnats av Advokatsamfundet efter att ha sjukanmält sig i en rättegång.  Vid det aktuella tillfället var han kallad till förhandling i två olika rättegångar samma dag.

Han begärde först att få skicka en ersättare men blev nekad av domstolen. Då ville han vara med på videolänk. Även den begäran avslogs. Då sjukanmäld han sig istället. Han lämnade in ett läkarintyg som domstolen misstänkte var falskt vilket ledde han anmäldes. Som en följd av det varnades han senare av Advokatsamfundets disciplinnämnd (augusti 2020). I ett tvistemål i Stockholms tingsrätt misskötte han sig så allvarligt att han till slut avvisades som ombud i målet. Det finns också fler fall där allt inte gått enligt regelboken:

 I flera rättegångar har han tagit betalt för tidsspillan under tågresor. Enligt praxis ska advokater kunna arbeta under tågresor och därmed inte fullt ut fakturera för tid som går till spillo. Neo Barstedt har då hävdat att han är åksjuk men det har avfärdats och hans räkningar har prutats ned.

I andra rättegångar har hans begäran om ersättning bedömts vara för hög och ersättningen har sänkts av domstolarna. Han har också fått en varning av Advokatsamfundets disciplinnämnd i mars 2020 för det.

Varningen motiverades med att ”de kostnadsräkningar som Neo Barstedt lämnat in varit felaktiga och att han brustit i omsorg och noggrannhet vid upprättande av kostnadsräkningen”.

Vid ett annat tillfälle begärde Barstedt bl.a. ersättning för två och en halv timmes jobb efter att ha varit med via telefon på ett polisförhör som tog tolv minuter.

Obehörigförklarad

Slutligen ledde hans uppträdande och agerande till att Örebro tingsrätt beslutade att han inte längre får vara offentlig försvarare i domstolen. Motivet för beslutet är att Neo Barstedt fått en mängd tillrättavisningar men fortsätt uppträda oansvarigt och slarvigt. Enligt domstolen tycke han gör allt för att undvika att uppträda ansvarsfullt och genom olika sätt försöka kringgå regelverk.

Barstedt har överklagat obehörigförklaringen som bara gäller Örebro tingsrätt till Göta hovrätt. Andra domstolar väntar på ett avgörande i Göta hovrätt och eventuellt också i Högsta domstolen innan de vill ta nåt beslut angående Barstedt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!