Byt ”socialism” mot ”ekonomisk demokrati”

Politikens innehåll är det viktigaste, inte vad vi kallar det. Därför föreslår jag att en i debatten och på jobbet byter ordet ”socialism” till ”ekonomisk demokrati” (med samma röda innehåll!). Det visar tydligt och klart vad vänstern vill.

Man kan även kombinera det röda med det gröna och använda begreppet ”ekologisk och ekonomisk demokrati”. Tanken är då att vi människor tar ansvar för djuren, naturen, miljön, klimatet, planeten. Vi är ju en del av detta och kan demokratiskt representativt företräda livet på jorden via ”ekologisk demokrati”.

Lite långsökt, det medges. Men om vi använder både begreppen ”ekonomisk demokrati” och ”eko-demokrati” så kan vi få med både det demokratiska socialistiska och det miljöbevarande ekologiska i den politiska vänsterkampen. Om vi förklarar det bra.

Varför krångla till det så, vi är ju socialister? Därför att ekodemokrati tydligare säger vad vi vill ha – en demokrati genomförd i hela samhället. Dessutom finns det massor av definitioner och uppfattningar om vad som är socialism. Man riskerar att fastna i ofruktbara definitions-diskussioner.

Socialism

I stort om man slår samman alla definitioner av socialism, så är det en politisk och ekonomisk teori om social organisering som vill att det ekonomiska livet, varuutbytet och produktionsmedlen ska ägas, skötas, styras och regleras demokratiskt, gemensamt, kollektivt, kooperativt, offentligt ­ av samhället, hela folket, arbetstagarna själva, arbetarklassen – i motsats till privat ägande och makt av en minoritet kapitalister över företagen. Detta under framtidstesen ”Av var och en efter sin förmåga, till var och en efter sitt behov”.

Själv tycker jag att den gamla, då socialistiska, socialdemokratins definition av socialism duger gott. Den går ungefär så här: ”Vi socialdemokrater vill så förändra samhället att makten över produktionsmedlen läggs i det arbetande folkets händer”.

Ett förslag till en slags definition av socialism är att regeringen tar ansvar för utvecklingen och för medborgarnas standard. Så tänker nog många. Men det stämmer ju in på vilken stat som helst, kapitalistisk som socialistisk, som inte är en total korrupt kleptokrati av statliga roffare och byråkratiska klättermöss.

Nästan alla regeringar vill ju utveckla landet, och göra de rikare för medborgarna. Även typ Nazityskland. Och Kina idag. Sedan kanske man belönar sig själv lite grand i toppen – det tycker man att man gott är värd…

Klass

Klass säger jag. Avskaffa klassamhället och inför jämlikhet i makt och ägande – politiskt och ekonomiskt. Det är kärnfrågan för socialismen (ekodemokratin). Även om det är lättare att säga än att förverkliga…

Särskilt ska makten och ägandet över storföreatgen överföras från borgarklassen till den breda arbetarklassen, de lägre tjänstemännen, småbönderna och familjeföretagen. Det är grundbulten i ekodemokrati (socialism). Klassmakt som genomför Folkmakt.

Alla vi vanliga människor som tar avstånd från fascism och tar ställning för demokrati tror på den universella humanitära principen om alla människors lika värde. Det är grundtanken bakom den politiska demokratin – en person en röst.

På våra svenska arbetsplatser har man visserligen också systemet en person en röst – men den enda personen som har den enda rösten är ägaren!

Men varför om vi tror på allas lika värde ska vi begränsa oss till politisk demokrati? Varför inte också ekonomisk demokrati? Det kan till och med locka liberaler vid sidan av ekodemokrater (socialister).

En gång i tiden, för drygt 100 år sedan, sa man att de fattiga, arbetarna, kvinnorna inte hade kunskap nog för demokrati. Men politik handlar om personliga åsikter och intressen, och om klasskonflikter mellan de där uppe och vi härnere. Klass mot klass. Folk mot elit.

Men om vi erkänner att de arbetande klasserna med arbetarklassen i spetsen kan styra hela Sverige via representativ politisk demokrati – Varför ska vi då förnekas att styra de arbetsplatser där vi tillbringar större delen av våra liv via ekonomisk demokrati?

Arbetsplatsdemokrati

Skulle ett företag vara svårare att styra demokratiskt än landet Sverige? I båda fallen kan man ju ha experter som hjälper till med kunskap och utredningar. Som ju sker i riksdagen.

Man skulle med lika ekonomisk rösträtt kunna välja ledare i företagen, som i landet. Men fotfolket ska tala om för dessa vad arbetskollektivet vill åstadkomma via den fulla politisk-ekonomiska demokratin. Gärna äkta arbetarledare med en genomsnittlig arbetarlön (motverkar karriärism och gynnar ett genuint engagemang för med-arbetarna).

Arbetardemokrati. Folkdemokrati. Klassernas framrida upplösande. Ett samhälle av jämlikar. All makt åt folket. Demokrati i landet, på jobbet, i bostadsområdet. Ett färgblint folkhem av delad frihet och trygghet. En nation av verkligen i grunden likaberättigade medborgare. Jämlikhet för alla! Det är ekodemokratins och socialismens mål!

Välfärd

En reformistisk arbetarfolkkamp för på kort sikt för bättre välfärd, trygghet, pensioner, vård, skola, omsorg. Gärna understödd av en militär-social värnplikt med insatser i, och samhällsskolning genom, ungdomliga arbetsinsatser i det offentliga sociala arbetslivet.

Och på längre sikt en grundligare demokratisk omvandling av ekonomi och politik. Makten över produktionsmedlen (arbetsplatserna) i hela folkets händer. Kanske genomförd i samarbete mellan vänsterpartiet och vänstersocialdemokratin.

I mångt och mycket måste arbetarrörelsen och den socialistiska tanken börja om efter 40 år av nyliberalism, privatiseringar, nedskärningar, individsjälviskt tänkande.

Varför då inte passa på att börja om med ett nytt, fräscht, lättförståeligt politiskt ”varumärke”? Ekodemokrati!

Vi ekodemokrater vill ha ekologisk och ekonomisk demokrati. Utplundringen av folket och naturen måste upphöra. ”Vi vill ha en rättvis och jämlik ekodemokratism

Hans Norebrink, ex-vårdarbetare

PS. Vad skulle då ett ekodemokratiskt parti kunna kallas? Ekodemokraterna? Ekodem? ED (uttalat ede). En anhängare skulle då vara ekodemokrat, ekodemist, edist. Ideologin skulle vara ekodemism.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!