Brottsligheten i Sverige sticker inte ut

Brottsligheten i Sverige är en av Europas lägsta. Sverige har en mordfrekvens på cirka 1 vilket Sverige haft sen 1700-talet. Det är en ganska genomsnittlig siffra, på samma nivå som Danmark men lägre än Finland och hälften av Estland. Mordfrekvensen är normalt högre i länder med många unga. Sverige har stor andel unga i befolkningen.

Det finns publicerade crime-index där Sverige ligger högt upp. Men det är bara rena dumheterna. I Sverige är eget innehav och eget bruk av narkotika ett brott. I de flesta andra länder är det inte ett brott. Det är ett av Sveriges vanligaste brott. Tas det bort från crime-index så faller Sverige långt ner på listan. Det anmäls också många våldtäkter i Sverige. Undersökningar visar dock att Sverige inte har mer våldtäkter än andra länder. Dessutom omfattas betydligt flera brott av den svenska lagstiftningen om våldtäkter vilket gör att vi har fler anmälningar. Statistiken är inte jämförbar mellan olika länder på det sättet.

Det enda brott som egentligen är jämförbart mellan olika länder är mordfrekvensen (antalet dödade per 100 000 invånare) för mord har i stort sett alla länder samma definition av. Och när det gäller mord ligger Sverige på en mordfrekvens som är låg.

I Danmark är cirka 40% av morden relationskopplade. Det är mord där en närstående är mördare. Så var det även i Sverige tidigare. I Sverige har sådan mord blivit ovanligare. Men mordfrekvensen har inte minskat. Det beror på att en annan typ av mord ökat i Sverige, de gängrelaterade morden. De utgör numera cirka 40% av morden i Sverige (men bara 20% i Göteborg). De relationsrelaterade morden är cirka 20% av alla mord i Sverige idag.

Gängrelaterade mord och organiserad brottslighet är starkt kopplade till en svagare stat. Italien, Spanien, Albanien och Grekland är klassiska exempel på en svag stat. Italien har varit en svag stat sen den skapades med vissa undantagsperioder som Mussolinis diktatur. Det har gjort att organiserad brottslighet är något mycket omfattande i Italien. Där finns Europas starkaste och största kriminella nätverk. Vi känner dem som cosa nostra (maffian), camorra, ’ndrangheta och sacra corona. Det är kriminella organisationer baserade på familj och släkt med stora inslag av hederskultur och klanstrukturer. Liknande organisering finns i Albanien, i de länder som skapats i det forna Jugoslavien, Grekland, Bulgarien och Turkiet liksom i andra länder runt Medelhavet med svag stat.

Sverige har närmat sig denna typ av stater genom den nedmontering av välfärdsstaten och statens strukturer som pågått i 40 år. Detta är anledningen till att den gängrelaterade brottsligheten ökat i Sverige. Genom nedmonteringen av staten och välfärden har Sverige fått bostadsbrist, ökande fattigdom, sämre utbildning för fattiga, sämre vård för fattiga, ökad arbetslöshet med mera. När folk inte längre kan vända sig till staten för sin trygghet vänder de sig till släkten och familjen. Den hedersrelaterade brottsligheten och de kriminella nätverken växer till. Finns det också många utsatta unga ökar våldet i samhället. Det är exakt vad vi sett i Sverige.

Sverige sticker egentligen inte ut när det gäller brottslighetens nivå. Det är en fantasi som borgerliga och högerextrema skribenter (ett typexempel är Håkan Boström i GP) sprider. Det finns ingen brottsvåg i Sverige, Sverige sticker inte ut i Europa och har inte fler mord än andra länder. Blåljuspersonal behöver inte poliseskort i fattiga områden (det har förekommit vid enstaka tillfällen, men så är det även i andra länder). Brottsligheten ökade i alla länder på 1960- och 1970-talen. Mer i resten av världen än i Sverige. Sen 1990-talet bar brottsligheten minskat i hela västvärlden. Så också i Sverige men genom att sjukdom (narkotikamissbruk) kriminaliserats i Sverige syns det inte i statistiken. Högerextremisterna och borgarna har fel. De ljuger. De hittar bara på helt enkelt.

Sverige sticker dock ut på ett annat sätt. Vi har de snabbast ökande ekonomiska klyftorna i Europa, de snabbast ökande klassklyftorna. Detta på grund av en medvetet försvagad stat genom nyliberal privatiseringspolitik och nedmontering av välfärdsstaten vilket i sin tur medfört ökad gängkriminalitet.

Källor till uppgifterna: Brå, Eurostat, Dansk kriminalstatistik

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!