Nazist dömd fler brott men får inte längre straff

I augusti 2021 utsattes en skola i Eslöv för en s.k. skolattack där en lärare knivhöggs allvarligt och flera lärare och elever hotades. Gärningen motiverades delvis av ett s.k. hatbrottsmotiv. Detta då eleven som knivhögg läraren är nazist. Han var maskerad och iklädd något som får liknas vid en stridsmundering. Dessutom var han beväpnad med knivar och pistol liknande föremål. Sju av målsägandena som gärningsmannen inte dömdes för brott i förhållande till vid tingsrätten, överklagade tingsrättens dom i de delar den berörde dem.

Lunds tingsrätt dömde den 22 december 2021 en person för bl.a. försök till mord och nio fall av grovt olaga hot. Hovrätten över Skåne och Blekinge har nu även dömt honom för grovt olaga hot i ytterligare fyra fall.

Till skillnad från tingsrätten har hovrätten bedömt att gärningsmannens agerande mot fyra målsägande uppfyller kraven för att utgöra olaga hot. Beträffande två av dessa målsägande har hovrätten funnit det utrett att gärningsmannen befunnit sig nära och gått mot målsägandena med kniv i handen samtidigt som denne haft ögonkontakt med dem.

Hovrättsdomen

Dessa målsägande har dessutom strax dessförinnan förstått att en av deras lärare attackerats. Mot den bakgrunden anser hovrätten att agerandet utgjort olaga hot. Hoten har också varit och verkat akuta för målsägandena. Hovrätten har även funnit att gärningsmannen haft uppsåt till gärningarna. Därför ska de olaga hoten rubriceras som grovt brott.

Hovrätten menar också att ytterligare två personer ska anses ingå i den krets av elever som gärningsmannen riktat vapen mot och uppmanat att gå tillbaka in i skolan. Enligt hovrätten har även dessa två målsägande haft skäl att känna allvarlig rädsla på grund av gärningsmannens agerande. Hovrätten har även i detta fall funnit att gärningsmannen haft uppsåt till gärningarna. Dessutom att dessa ska rubriceras som grovt brott.

Beträffande övriga tre målsägande instämmer hovrätten i tingsrättens bedömning att det inte är bevisat att gärningsmannen gjort sig skyldig till olaga hot riktat mot just dem. Även hovrätten ogillar således åtalet i dessa tre fall.

Även om hovrätten dömer gärningsmannen för ytterligare fyra fall av grovt olaga hot instämmer hovrätten i tingsrättens bedömning av straffvärde och påföljd. Dvs sluten ungdomsvård i 2 år 6 månader. Hovrätten höjer dock skadestånden för de målsägande där gärningsmannens fällts till ansvar i hovrätten.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!