Regeringen ger tillstånd för brytning i Kallak

Regeringen har beslutat att bevilja det svenskregistrerade bolaget Jokkmokk Iron Mines AB bearbetningskoncession för den del av Kallak-fyndigheten* som kallas Kallak K nr 1. För beslutet har regeringen ställt upp långtgående och unika villkor som bolaget ska följa för att motverka störningar på renskötseln. Efterlevnaden av villkoren är en förutsättning för bearbetningskoncessionen och för eventuella kommande tillstånd.

Det sökande bolaget Jokkmokk Iron Mines AB (som ägs av Beowulf Mining PLC) lämnade redan den 25 april 2013 in en ansökan till Bergsstaten om bearbetningskoncession. Det aktuella förvaltningsärendet kom in till och har beretts av Regeringskansliet sedan 2017.

Fyndigheten är känd av SGU sedan mitten av 1900-talet. Den är klassad som Sveriges största kända obrutna fyndighet av s.k. kvartsbandad järnmalm med en malm av hög kvalitet. I dagsläget finns bara ett fåtal kända fyndigheter av järnmalm kvar i Sverige som kan klassas som ekonomiskt brytvärda. Samtidigt behöver vi kanske inte mer av just järnmalm. Gruvorna i Kiruna och Malmberget räcker ju ett antal hundra år till.

Med andra mineraler är det en annan sak som när det gäller kobolt, nickel, grafit och sällsynta jordartsmetaller. De behövs för att klimatomställningen ska vara möjlig.

Bearbetningskoncession

En bearbetningskoncession avgör i huvudsak vem som har rätt att utvinna de mineral som finns i området. Regeringen har även avgjort frågan om riksintresse i området, vilket hänsköts till regeringens avgörande av Bergmästaren.

Ett koncessionsbeslut ska förenas med de villkor som behövs för att skydda allmänna intressen. De villkor som ställs upp i det aktuella ärendet är långtgående och unika villkor som bolaget ska följa noga. Det gör vi för att så långt det är möjligt motverka negativ påverkan på renskötseln

Bolagets ansökan omfattar område för gruvbrytning och områden för anläggningar nödvändiga för driften av en gruva. Regeringen har bedömt att ansökan uppnår lagkrav och att det därmed inte varit nödvändigt för bolaget att ytterligare komplettera eller utvidga sin ansökan.

Regeringen har bedömt att riksintresseutpekandena, om rennäring respektive värdefulla mineral, varit riktiga. Rennäringen är en viktig del av det samiska kulturarvet och en ekonomisk verksamhet. Staten har ett övergripande ansvar för att rennäringen kan fortleva som en del av den levande samiska kulturen.

Kritik mot beslutet

Beslutet från regeringen har kritiserats av många:

Greta Thunberg säger att beslutet bekräftar Sveriges ”kortsiktiga, rasistiska, kolonialistiska och naturfientliga tillvägagångssätt”, enligt ett meddelande på Twitter. Hon fortsätter:

– Sverige låtsas vara en ledare i miljöfrågor och mänskliga rättigheter men hemma kränker de mänskliga rättigheter och fortsätter att föra krig mot naturen. Världen kommer att minnas det här.

May-Britt Öhman är docent i miljöhistoria vid Uppsala universitet. Hon tycker att Kallak/Gállok är ytterligare ett kapitel i den svenska statens kolonisation av samerna och de norra delarna av Sverige.

– Det har exakt samma utformning som all annan kolonisation i världen: företag tillåts eller uppmuntras av stater att exploatera fritt utan hänsyn till lokalbefolkning.

Gruvbolagets kommentar

Gruvbolaget Beowulf är förstås nöjda med beslutet men deras pressmeddelande om ärendet är faktiskt inget annat än staplade floskler:

”Beowulf’s ambition is to build the most sustainable mine possible. I firmly believe that there is no better country than Sweden in which to make this vision a reality, where mining can take place in balance with the environment and stakeholder interests for the benefit of wider society.

”Following our guiding principles, Beowulf seeks to build mutually respectful relations and productive partnerships with Jokkmokks Kommun, local entrepreneurs, landowners and reindeer herders. The Beowulf team is looking forward to establishing our proposed ’Task Force’ with the municipality, local agencies and enterprises, to help build local capacities and to maximise local economic opportunities during Kallak’s development, construction and when the mine is in operation.

Fotnoter

*Då jag skriver på svenska använder jag det svenska namnet på den plats där fyndigheten finns. På lulesamiska heter platsen Gállok.

Läs mer om gruvbrytning

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!