Ryssland ut ur Ukraina

Vänstern krävde att de borgerliga och socialdemokratiska regeringarna i Europa skulle ge stöd åt den spanska republiken när den anfölls av fascister. När republiken inte fick stöd mobiliserade vänstern för att skicka människor till Spanien för att strida.

Mot Hitler mobiliserade vänstern. Skickade vapen och pengar till motståndsrörelser i Danmark och Norge. Hjälpte flyktingar att ta sig till Sverige från alla möjliga länder. Uppmanade till kamp mot Hitler (även om stalinisterna även då tvekade på hanen). Vänstern försvarade sig och sina länder med våld mot de ockuperande arméerna. I Grekland, Jugoslavien, Italien, Frankrike, Norge, Polen och andra länder.

När USA bombade och ockuperade Vietnam krävde inte vänstern inte fred. De krävde att USA skulle lämna Vietnam och att regeringarna i Europa skulle ge stöd till FNL. Pengar samlades in och de används av FNL till vapen. Ibland var insamlingarna uttalat till för vapenköp. När Sovjet invaderade Afghanistan krävde vänstern att Ryssland skulle ut ur Afghanistan. Vänstern krävde inte fred.

Därför är det för mig självklart att det som vänstern nu ska kräva är att Ryssland ockupations- och invasionsarmé lämnar Ukraina. Ryssland ut ur Ukraina. Vi ska kräva att regeringarna i Europa ger stöd till Ukraina, vi ska samla in pengar och hjälpa flyktingar. Stödet ska vara i de former som Ukrainas regering kräver. Vill de ha vapen ska vi uppmana Europas länder att skicka det. Vänstern ska försvara Ukraina mot fascismen och ge stöd till Ukrainas kamp mot fascism och ockupation.

Att kräva fred bara för fredens skull är fel. Lika fel som det var under Vietnamkriget, lika fel som det var inbördeskriget i Spanien, lika fel som det var under befrielsekrigen i Afrika, lika fel som det var i Afghanistan. Vi krävde inte fred när befolkningarna i Centralamerika gjorde uppror. Vi krävde stöd till upproren och vapen till upprorsmakarna.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!