Tommy Sundvall – På äventyr i senkapitalismen

Jag har alltid gillat serier. Länge hade jag dock svårt för svenska ”alternativserier” – särskilt de som är naivistiskt tecknade. Men när jag började läsa Henrik Bromanders serier insåg jag att det finns guldkorn även i den genren.

Tommy Sundvall, som nyligen gett ut boken På äventyr i senkapitalismen är inspirerad av Bromander (som också skrivit bokens förord), och jag är minst lika glad i hans serier.

Den första berättelsen i boken – ”Voijägarna” – har tidigare publicerats i Arbetaren. Den handlar om två killar (eller, rättare sagt, en hund en katt ) – Morris och John – som försöker försörja sig genom att ladda elsparkcyklar. När de upptäcker att arbetet inte lönar sig särskilt bra tar de hjälp av hackaren Hunter (som verkligen är en kille) för att manipulera den app de arbetar genom och ser till att de och deras arbetskamrater kan göra sig en rejäl hacka.

Morris, John och Hunter är huvudpersoner även de tre andra berättelserna i På äventyr i senkapitalismen, som också de handlar om (prekärt) arbete. I ”Dödgrävarna” jobbar de åt en entreprenör som utför kyrkogårdsarbetare och går i strejk. I ”Brott till sjöss” låter Hunter John och Morris ta ett av hans pass som ”mystery shopper” på en finlandsfärja, vilket slutar i totalt kaos. I ”På väg” ger sig våra tre hjältar ut på en road trip för att leverera ett paket till Pajala.

Boken är energifylld och bitvis väldigt rolig. Men den skildrar – faktiskt – också det samtida svenska klassamhället på ett tänkvärt (det vill säga kritiskt) sätt.

Ursprungligen publicerat på Litteratur och klass. Publicerat här i enlighet med licensen CC-BY-NC 4.0.

Liked it? Take a second to support Magnus Nilsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!