Vänsterns upptagenhet med en icke existerande milis

I delar av vänstern som kan exemplifieras med tidningen e-Folket, tidningen Internationalen och organisationen Arbetarmakt uttrycks det ofta en stor skepsis och ibland direkt motstånd mot att se till att Ukraina får tillgång på vapen. Detta motiveras oftast med att nazister kan få tillgång till vapnen. Som nazister tar de ofta den så kallade Azov-brigaden som exempel. De menar att det är en nazistisk milis. De har fel.

Ibland motiveras det av att det handlar om en kamp mellan två imperialistiska makter eller så uttrycks det som att det hela egentligen är Nato:s och USA-imperialismens fel. Andra menar att allt alltid måste lösas med fredliga medel. Men åter till det här med nazisterna i Ukraina.

Azov

Azov startade som en milis för att strid i östra Ukraina år 2014. Milisen startades av fotbollshuliganer och innehöll till en början många nazister. Även nazister som inte kom från huliganmiljön sökte sig till Azovmilisen. I november 2014 upplöstes dock Azovmilisen och gjordes om till en enhet inom Ukrainas nationalgarde. År 2015 förlades de till Mariupol. Inkluderingen i Ukrainas väpnade styrkor ledde till att många av nazisterna lämnade och idag är det varken en milis eller en nazistisk organisation.

Den nazistiska Azovmilisen finns helt enkelt inte. De som påstår det far med osanning. De ljuger och sprider felaktiga fakta och falska nyheter.  Att vänstergrupper och vänstermänniskor gör på det viset är mycket svårförståeligt.

Det finns idag en Azov-brigad men storleken är oklar. Azov hör ju till de trupper som försvarar Mariupol så sannolikt har de flesta dött vid det här laget. Det är en helt reguljär enhet i Ukrainas nationalgarde.

Stöd till Putin

Upptagenheten med den icke-existerande Azovmilisen inom delar vänstern får dem att företräda en linje som i praktiken blir ett stöd till Putin. Om Ukraina inte får tillgång till vapen så vinner Putins Ryssland kriget och ockuperar Ukraina. Det finns heller inget alternativ till att försvara sig med vapen då Putin totalt och fullständigt skiter i krav på eldupphör och fred. Putinregimen i Ryssland har som mål att ockupera Ukraina och gör det till en del av Ryssland. Det finns ingen fredlig lösning på problemet.

Samtidigt är den i praktiken Putin-vänliga vänstern helt blind för att det på den ryska sidan av konflikten faktiskt finns nazistiska, fascistiska och högerextrema miliser som strider. De opererar helt autonomt och utgör inte enheter i Rysslands armé. Det handlar om Wagner-gruppen och Ryska imperiska rörelsen som förser den ryska sidan med nazistiska och högerextrema legosoldater som fritt kan operera utan att bry sig om några krigslagar och inte tar hänsyn till varken sjukvårdspersonal eller civilpersoner.

Det finns en blindhet i den del av vänstern jag här beskriver. En blindhet som är svår att förstå.

Nazism och fascism

För det är ju också uppenbart att Putin-regimen är en fascistisk regim. En regim som gett sig på ett angreppskrig mot att grannland. Ett rent imperialistiskt krig. Att förneka någon eller något land rätten och möjligheterna att försvara sig mot ett sådant angrepp är inte vänsterpolitik. Det är ett stöd för imperialistisk fascistisk aggression. Det är högerpolitik.

Naturligtvis finns det nazister, fascister och högerextremister i Azov-brigaden och andra delar av Ukraians försvarsstyrkor precis som det finns bland den ryska militären och i alla andra militära styrkor i världen inklusive Sveriges armé. Yrkessoldater är alltid långt till höger om befolkningen i gemen. Det är nåt som följer av själva fokuset på krig och militär organisering. Det lockar en viss typ av människor. Men det är inget skäl att förneka ett land so Ukraina vapen och rätten att försvara sig.

PS. Jag betraktar inte bloggare och ex-maoister som Knut Lindelöf och Anders Romelsjö eller Kommunistiska Partiet och tidningen Proletären som vänster. De har i nästan alla politiska frågor intagit konservativa eller högerextrema ställningstaganden och ska betraktas som konservativa högerextremister med ett kvarlevande vänsterpräglat sätt att resonera utan att det är vänsteråsikter som förs fram.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!