Svenska vänstern om Ukrainakriget

Den svenska vänstern har bara delvis tagit korrekta ställningstaganden kring kriget i Ukraina. Det kan lätt ses genom att kolla på Nyhetskartan där nyhetsflödena från tidningar, bloggar och poddar med alternativa nyheter och gröna- eller vänsterståndpunkter finns samlade.

Som vänster räknar jag inte stalinister och före detta maoister som reflexmässigt alltid tar ställning mot USA och därför försvarar alla som är mot USA som exempelvis Assad i Syrien och Putin i Ryssland. Hos dessa människor och sajter har analys ersatts av tro. Mer tänker jag inte orda mer om dessa fascismens medlöpare.

Men även bland de rörelser som jag kallar vänster finns det tidningar och organisationer som tagit märkliga ståndpunkter kring Ukraina-frågan. De sprider även märkliga rykten och falska nyheter om ukrainska fascister och annat. Som exempelvis att krig aldrig lett till nåt gott. Har de aldrig hört talas om befrielsekrig som kriget i Vietnam. Har de inte ens hört talas om Andra världskriget? Krig som definitivt lett till nåt gott.

Socialistisk Politik och Vänsterpartiet

Socialistisk Politik har för sin del intagit en märkligt pacifistisk inställning om fred till varje pris. Även medlemmar i såväl som delar av Vänsterpartiet har intagit en liknande position. Som jag ser det är det en politiskt sett helt felaktig uppfattning. Det var också en inställning som FNL-rörelsen på sin tid kritiserade:

Vänsterpartiet röstade nej till att förse Ukraina med pansar­skott vid riks­dagens unika omröstning om att skicka vapen till Ukraina. Detta beslut var ett misstag. Det egna förslaget om penningstöd åt Ukraina har också uppfattats som hyckleri – för de pengarna kan Ukraina ändå köpa vapen.

Dagen efter omröstningen korrigerade partiet dock sitt första beslut, vilket är bra. Ibland måste man tänka om när verkligheten för­ändras. Och det var det som skedde den 24 februari. Rysslands överfall på Ukraina för­ändrar Europas säkerhetsordning i grunden. Den verklighet som rådde när linjen mot all vapenexport lades fast finns inte kvar.

Partiets första olyckliga beslut bottnar i en långvarig hållning, som ser partiet som en del av en freds­rörelse som motsätter sig vapenexport. Man glömmer en annan hållning som också varit en del av vänsterns tradition. Jag var själv aktiv i FNL-rörelsen på 70-talet. Den rörelsen växte fram ur en mot­sättning mellan de som hellre talade om ”Fred i Vietnam” och de som hävdade att den parollen var luddig. Fred på vilka villkor? I demonstrationerna förekom parollen ”Vapen­­hjälp åt FNL” och i stället för all­mänt tal om fred lanserades parollerna ”USA ut ur Vietnam” och ”Stöd Vietnams folk på dess egna villkor”.

Andra vänstergrupperingar

Även medier som E-folket har tagit liknande ställningstaganden medan ETC verkar försöka hålla sig neutrala. Också det en märklig inställning. Tidningen Flamman har i huvudsak en korrekt linje vad det gäller Ukraina men vissa artiklar präglas av samma märkliga pacifism som artiklar i tidningen Internationalen i allmänhet för fram. Dock inte utan kritik från de egna läsarna.

Istället för Fred i Ukraina ska kraven självklart vara Ryssland ut ur Ukraina och Stöd Ukrainas folk på deras egna villkor.

Andra vänstergrupperingar och vänstermedier har tagit betydligt bättre ställningstaganden när det gäller kriget i Ukraina. Det gäller till exempel Rättvisepartiet Socialisterna liksom olika anarkistiska och syndikalistiska grupperingar som Allt åt alla, tidningen Arbetaren och andra. De har i huvudsak tagit korrekta ställningstaganden med stöd till kampen i Ukraina och en positiv inställning till vapenleveranser.

Vänsterpartiets ledning fick med rätta kritik för sitt första ställningstagande och ändrade ståndpunkt.

Socialistisk Politik och Fjärde Internationalen

Tyvärr har Socialistisk Politik ännu inte ändrat sitt ställningstagande. Det ska också konstateras att Socialistisk Politik går emot sin systerorganisationer i andra länder och dessutom den internationella organisation de tillhör, Fjärde Internationalen. Ställningstagandet från Fjärde Internationalen är glasklart, radikalt och antiimperialistiskt utan några pacifistiska villfarelser:

• Immediate withdrawal of Russian armed forces from all Ukrainian territory, including areas occupied since 2014.

• Solidarity and support for the armed and unarmed resistance of the Ukrainian people. Delivery of weapons on the request of the Ukrainian people to fight the Russian invasion of their territory. This is basic solidarity with the victims of aggression by a much more powerful opponent.

• Support to all forms of self-organization for mutual aid and resistance of the Ukrainian population.

• Support for sanctions against Russia, as called for by the Ukrainian resistance, that limit Putin’s ability to continue the ongoing invasion and his warmongering policy in general. Rejection of any sanctions that hit the Russian people more than the government and its oligarchs.

• Open the borders and welcome the populations who have to flee the war by providing the practical short and longer-term aid necessary, especially taking into account the fact that the vast majority are women and children.

• Cancellation of the Ukrainian debt, direct humanitarian aid to civil, trade union and popular organizations in Ukraine!

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!