Sju dömda för narkotikabrott och penningtvätt

Göteborgs tingsrätt har dömt i ett fall där nio personer åtalats för omfattande försäljning av narkotika, dopnings- och läkemedel. De nio åtalade personerna är i flera fall släkt med varandra. Flertalet av dem är tidigare ostraffade. Sju av dem har fällts för brott och två har frikänts. Påföljderna har huvudsakligen bestämts till fängelse mellan två år och sex månader samt nio år. Fyra av dem är kvar i häkte.

Verksamheten har bedrivits genom försäljning på öppna hemsidor på internet men också genom krypterade hemsidor på Darknet. Köparna har betalat med swish eller kryptovalutor. De åtalade och dömda har tillhandahållit sina bankkonton för verksamheten. De har haft olika roller i verksamheten. Konversation mellan de åtalade och andra har i stora delar skett genom den krypterade appen Wickr.

De inkomna beställningarna har sammanställts i listor som skickats i protonmail, en omfattande krypterad mail-tjänst. Dessa mejla hart tagits emot av personer som agerat lagerhållare, paketerare och postare. Försändelserna har därefter postats i olika postlådor. Distributionen till köparna har alltså skett med vanlig postgång. Bokföring och redovisning av verksamheten har skett.

Omfattande beslag har gjorts av preparat och förpackningsmaterial som förvarats i de dömdas bostäder. Det har också knutits personer som bidragit med att försvåra för myndigheter. Bland annat genom att försvåra kontroll av penningströmmar och ursprung för pengarna. Dessutom har verksamheten haft en omfattande kontanthantering. Åtalet omfattar därför även bl.a. grovt penningtvättsbrott.

Åtalade har fällts för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott, brott mot läkemedelslagen, brott mot lagen om handel med läkemedel, grovt penningtvättsbrott, penningtvättsbrott m.m. Tingsrätten har också beslutat om förverkande av tämligen stora belopp. Skadestånd har utdömts till målsägande i fall med penningtvättsbrott. En person har frikänts för synnerligen grovt narkotikabrott m.m. och en för grovt penningtvättsbrott.

De åtalade och dömda:

Hung Tran, 36. Dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott, ringa vapenbrott, brott mot lagen om handel med läkemedel och penningtvättsbrott. Fängelse i nio år.

Yones Muhammad, 29.  Dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott, brott mot lagen om handel med läkemedel och brott mot läkemedelslagen. Åtta års fängelse

Sami Muhammad, 64. Dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott, brott mot lagen om handel med läkemedel och brott mot läkemedelslagen. Fängelse i sju år.

61-årig kvinna. Frikändes från alla brott hon åtalades för.

Moh@mm*d Al-Dul@#mi, 41. Dömdes för brott mot knivlagen, grovt dopningsbrott, brott mot lagen om handel med läkemedel och brott mot läkemedelslagen- Fängelse i två år och sex månader.

Hannes Örneke Karlsson, 23. Dömdes för grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott, brott mot lagen om handel med läkemedel, penningtvättsbrott och brott mot läkemedelslagen. Fick fyra års fängelse. Straffet avser också tidigare brottslighet som han dömdes för i mars.

64-årig kvinna. Dömdes för grovt penningtvättsbrott, till villkorlig dom och totalt 24 000 kronor i dagsböter.

36-årig man. Frikändes från alla brott han åtalades för.

33-årig kvinna. Dömdes för grovt penningtvättsbrott till villkorlig dom och totalt 24 000 kronor i dagsböter.

Läs mer:

Nio personer åtalade i stort narkotika- och dopningsärende

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!