Två mördade bröder i Malmö

Dagens Nyheter har idag ett fint reportage om två mördade bröder i Malmö utan känd koppling till nåt kriminellt gäng. En av bröderna hade dessutom ingen koppling till brottslighet överhuvudtaget. De båda bröderna växte upp under dåliga förhållanden med en mamma som inte mådde bra och dessutom med tiden mådde allt sämre. Hon dog innan de två bröderna mördades.

Konflikt med kriminellt gäng

Den yngre brodern kom att få stor problem med missbruk och kriminalitet. Han åker in och ut på behandlingshem, stödboenden och härbärgen. Enligt DN ledde hans missbruk till att han blev osams med en grupp langare i Kroksbäck som han ibland brukade köpa droger av. En skuld ska vid något tillfälle ha uppstått. Eller så handlade det om en påhittad skuld för sånt är ju vanligt i kriminella kretsar.

Robin Shahin Fard som den yngre brodern heter lånade enligt vad han själv ska uppget ut sitt bank-id för en penningtvätt. Därefter påstod gänget att han var skyldig dem pengar. Han kidnappades, fördes till en källare och misshandlades. Det hela ledde till en rättegång där Robin Fahin Shard vittnade mot de misstänkta. Något som i sig kan vara ett skäl till mord eller misshandel i kriminella kretsar.

Mord 1

Enligt uppgifter i DN beslutade sig hans äldre bror David Shahin Fard för att försöka hjälpa honom. Han ska ha sökt upp dem för att försöka ordna upp problemet. I motsats till den yngre brodern hade David Shahin Fard inga drogproblem och ett välordnat liv. Enligt den teori som DN driver mördades han på grund av att tog kontakt med broderns plågoandar och försökte få dem att sluta plåga brodern. Han mördades samma dag han enligt DN sökt upp dem. Den 19 maj 2018.

En stena kastades mot hans bil för att försöka få honom att stanna kvar i Krokbäck när han vara på väg därifrån. Det lyckades. David Shahin Fard ska enligt uppgift ha hunnit larma om händelsen via telefon. Därefter närmade sig flera män platsen, En av dem beväpnad. Enligt DN som hänvisar till vittnen ska han ha hämtat pistolen efter att de tidigare varit i bråk med David Shahin Fard. Skott avlossades. David Shahin Fard träffades där han satt i bilen och avled.

En ledande person, K@me*l El-K@ssim, från gänget i Kroksbäck greps snabbt som misstänkt för mordet. Det var en av de personer som den yngre brodern hamnat i konflikt med. Han är bror till den man som Robin Shahin Fard vittnat mot i misshandelsrättegången. Men det kunde inte bevisas att han haft med mordet att göra och han blev inte åtalad. De personer som enligt DN såg skjutningen och visste vem mannen var ska inte ha trätt fram och pratat med polisen.

Mord 2

Ett år senare, den 10 juni 2019, sköts den yngre brodern Robin Shahin Fard ihjäl utanför Bellevuegården i Malmö. Den man som tidigare varit misstänkt för mordet på den äldre brodern blev återigen misstänkt i samband med det nya mordet, Men inte heller i detta fall kunde en koppling bevisas och inget åtal väckas. Mannen har sedermera avskrivits som misstänkt.

Morden på de två bröderna är fortfarande olösta. DN:s teori om morden verkar trovärdig men det finns ett annat tänkbart motiv som DN inte berör.

Bedrägerihärva

Den äldre brodern arbetade med IT på företaget Cygate AB i Malmö. Ett företag med huvudkontor i Stockholm som drabbades i en omfattande bedrägerihärva där förövarna fanns i Malmö. Bedrägerihärvan som har kopplingar till organiserad brottslighet medförde nyligen långa straff för de som dömdes som skyldiga. Cygate AB som levererar IT-tjänster och IT-säkerhetslösningar för företags datornätverk är idag ett dotterbolag till Telia.

Släktingar till personer som åtalades i den stora bedrägerihärvan arbetar på Cygate i Malmö. Cygate har också kontor i Polen, ett land där personer spelade stor roll i bedrägerihärvan. Det skulle kunna innebära att företaget och dess verksamhet kan ha mera direkta kopplingar till den stora bedrägerihärvan än att de enbart hör till de utsatta. Men det är väldigt osäkert.

Några kända kopplingar mellan de två bröderna och bedrägerihärvan finns dock inte. Åklagaren som lett utredningarna om de två morden uppger också att det inte hittat någon som helst koppling mellan David Shahin Fard och brottslighet. En stor del av våldsdåden i kriminella miljöer har dock kopplingar till bedrägerier. Det är vanligare än med kopplingar till narkotikabrott då det i allmänhet rör sig om stora belopp.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!