ETC, Ekis Ekman och yttrandefriheten

I borgerlig media såväl som i tokmaoisternas (egentligen exmaoister med högerextrema böjelser) olika bloggar men även på annat håll hävdas att ETC:s beslut att bryta med Kajsa Ekis Ekman innebär att ETC inte försvarar yttrandefriheten. Istället menar dessa förvirrade skribenter att Andreas Gustavsson begränsar yttrandefriheten då han inte längre vill publicera artiklar av Ekis Ekman.

Tyvärr argumenterar också Emma Lundström i Internationalen på samma sätt när hon skriver:

För det tredje har det blivit rimligt för en chefredaktör att gå ut med att han inte längre tycker att yttrandefriheten bör försvaras.

Med sitt uttalande efter den plötsliga uppsägningen av Kajsa Ekis Ekman har ETC:s Andreas Gustavsson satt ett nytt lågvattenmärke för den svenska medievärlden.

Även efterföljande resonemang i Lundströms artikel är mer än lovligt märkligt. Det finns vad jag vet ingen som argumenterar för att det är det ryska folkets fel att Putin-regimen angripit Ukraina. Ingen hävdar heller att vi ska sluta läsa ryska författare. Jag har heller inte upplevt att det är något problem att säga att det vore ett misstag eller felaktigt att gå med i NATO. Lundström argumenterar mot fiender som inte finns och gör det utifrån ett i grunden felaktigt resonemang.

Om yttrandefrihet

I själva verket är argumentationen från bl.a. Emma Lundström helt orimlig. Yttrandefriheten innebär inte att vem som helst får publicera eller skriva vad som helst var som helst. En tidning ansvarige utgivare och redaktör får naturligtvis besluta fritt över vad de vill publicera för artiklar i tidningen och vilken politisk inriktning de ska ha. Därför är Andreas Gustavssons beslut inget angrepp på yttrandefriheten. I själva verket har det överhuvudtaget inget med yttrandefrihet att göra.

Rasister får inte skriva i ETC därför att det är en antirasistisk tidning. Detta är i sig ingen inskränkning i yttrandefriheten. Rasister kan ju uttala sig och skriva på annat håll. På samma sätt finns det ingen anledning för ETC att publicera Putinpropaganda av Putinkramare. Vill de skriva den typen av artiklar kan de ju göra det nån annan stans. Exempelvis i nån Putin-kramarpublikation.

Emma Lundström har även fel i ett annat hänseende. Kajsa Ekis Ekman var inte anställd på ETC. Ekis Ekman skrev på frilansbasis. Hon har alltså inte blivit uppsagd utan tidningen ETC har avslutat sitt avtal med henne. Vilket är helt olika saker.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!