Två män åtalade för mord i Gävle

Två 20-åriga män har åtalats för ett mord som inträffade natten till den 11 november 2021 då en 27-årig man sköts till döds med flera skott på Brunnsgatan i centrala Gävle. Enligt åklagaren skedde mordet i gängmiljö. De misstänkta har varit frihetsberövade sedan brottsdatumet. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i dag, måndag.

Utredningen visar att den 27-årig mannen, Baran Arslan, jagats av två personer till fots innan skottlossningen sker. Arslan tillhörde ett kriminellt gäng som av polisen kallas ”de röda”. De misstänkta flydde sedan från platsen på varsin cykel.

Gängkonflikt

– Utredningen talar för att bakgrunden till skjutningen är en konflikt mellan två kriminella nätverk i Gävle där målsäganden var en av ledargestalterna på den ena sidan medan de två åtalade männen kopplats till den andra sidan av konflikten. Polisens kännedom om konflikten och tidiga vittnesiakttagelser ledde till en husrannsakan hemma hos en av de åtalade männen. I hans bostad greps de båda männen ungefär en timme efter mordet, säger kammaråklagare Therese Stensson Jonsson, i ett pressmeddelande.

Bevisningen består av vittnesuppgifter, it-bevisning, DNA-resultat, analyser av ammunition från brottsplatsen och kartläggning av de kriminella nätverken.

– Tack vare vittnesuppgifter har vi också cyklar som tagits i beslag och som utredningen visar användes vid brottet, säger Therese Stensson Jonsson.

De som är misstänkta för mordet på Arslan är Alexander Sabanov och Osama Adem som enligt åtalet tillhör ett konkurrerande kriminellt gäng i Gävleområdet som av polisen kallas ”de blå”. Bland bevisen i rättegången finns material från SkyECC.

Mordförsök

Samtidigt har tre personer åtalats för ett mordförsök i Forsbacka den 25 december 2021.  Mordförsöket var en hämnd för mordet den 11 november. En bil med två personer i besköts från en annan bil. En person skadades och en undkom oskadad. Åklagaren är tillgänglig för media.

– Utredningen visar att det var den oskadade personen som var måltavlan. Bevisningen består av vittnesuppgifter, it-bevisning, DNA-resultat, analyser av ammunition och vapen samt kartläggning av de kriminella nätverken säger Birgitta Fernlund, kammaråklagare på Åklagarkammaren i Gävle, i ett pressmeddelande.

De tre åtalade för mordförsöket i Forsbacka tillhör det gäng som kallas ”de röda”.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!