Gängland Gävle och Sandviken

Gävle är inte känd som en stad med gängkriminalitet. Men gängkriminalitet finns i staden. Ofta har de kriminella grupperingarna i Gävle, Sandviken och Hofors med omnejd varit kopplade till olika mc-gängskonstellationer. Dessutom finns det ofta en koppling till kriminella grupperingar i Dalarna, främst Borlänge och Falun.

Under 2020 framträdde dock två olika kriminella nätverk av annan typ i Gävle genom att en konflikt utbröt mellan dem. De knöt också kontakter med kriminella gäng i Stockholm och åtog sig jobb åt dessa gäng.

Sandviken och Hofors

En ledande person i den tidiga gängrelaterade brottsligheten i Gävle med omnejd var Daniel Saukkoriipi (också känd som Sako Saukkoriipi och Daniel Johansson) i Sandviken som mördades 2018. 1993 dömdes han för första gången för ett brott, den gången för stöld. Samma år knivhögg han en 17-årig bekant till döds på en fest i Hofors. Han dömdes sex månader senare för dråp till vård inom socialtjänsten vilket i praktiken innebar vistelse på så kallat ungdomshem.

Ett år efter dråpdomen, nu 17 år gammal, dömdes han av hovrätten till vård inom socialtjänsten för rån, försök till våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Därefter har han dömts för en lång rad olika brott. 1999 dömdes han till elva månaders fängelse för grovt olaga hot, grovt hemfridsbrott, misshandel, olaga tvång och dopningsbrott.

Bara ett par månader efter att han släpptes ut ur fängelset dömdes han igen. Nu för grov misshandel, olaga frihetsberövande och vapenbrott. Detta då han var inblandad i en uppgörelse kring spelskulder och narkotikahandel med koppling till Familjen i Borlänge. Han ska ha deltagit en kidnappning av en person som under vapenhot flyttades till olika platser i Stockholm och misshandlades.

Mc-gäng

2008 försökte Outlaws MC etablera sig området då de skaffade sig en lokal i Storvik.

28-år gammal dömdes Saukkoriipi mot till två år och sex månader i fängelse. Vi denna tid ska han ha varit medlem i X-team, supportergrupp till Bandidos MC. Därefter ska han ha bildat mc-klubben No Mans land i Gävle. Namnet fick klubben på grund av att de kommit överens med Bandidos om att hålla sig borta från Gävle.

Solidos MC

2006 bytte klubben namn till Solidos MC och blev supporterklubb till Bandidos MC. Daniel Saukkoriipi var president. Under tiden efter detta ska två män som vill lämna Solidos MC ha skjutits i benen och krävts på stora pengabelopp. När klubben bytte namn hade de en fest och i samband med det greps Bandidos stockholmspresident för hot mot tjänsteman.

I augusti 2006 greps Daniel Saukkoriipi av polisen efter en razzia mot Solidos MC. Han misstänktes för grovt vapenbrott, grovt rån samt försök till utpressning. Även hans dåvarande sambo misstänktes för brott.

Efter några år försökte Solidos MC bli en egen Bandidosavdelning. Men så ska det dock aldrig ha blivit utan klubben tycks istället ha upplösts efter interna bråk. En man som ville lämna klubben sköts i benet. Saukkoriipi dömdes 2012 för detta till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt övergrepp i rättssak.

Outlaws MC

En kort period efter att Bandidosavdelningen (Solidos MC) upplösts var Daniel Saukkoriipi (Daniel Johansson) också medlem i Outlaws MC, ett med Bandidos rivaliserande mc-gäng. Först bildades ett gäng som uppges ha burit namnet Elite Legion och sen blev de en avdelning av Outlaws MC. Det var inte första gången som Outlaws MC försökt etablera sig i Gävletrakten.

Hösten 2016 släpptes han fri men bara några veckor senare greps han med pistol och iklädd skyddsväst på en krog i Gävle. Som straff fick han skyddstillsyn med behandling för att kunna lämna kriminaliteten.

2018 mördades Daniel Saukkoriipi i Sandviken. Hans försök att lämna brottsligheten och mordet på honom tycks ha lämnat ett tomrum i Gävle som snart fylldes av andra kriminella.

Nya mc-gäng

Istället för upplösta Solidos MC tycks det 2015 ha bildats en ny mc-klubb i Sandviken med namnet Chicanos MC. Även de hade en koppling till Bandidos MC. När Outlaws MC försökte etablera sig i området bekämpades de av Chicanos MC. Chicanos MC kan idag eventuellt vara en avdelning av X-team.

De personer som misstänkts för mordet på Daniel Saukkoriipi har alla haft koppling till Chicanos MC. Genom spaning på dessa individer kunde en idag 26-årig man och en idag 44-årig man knytas till omfattande handel med narkotika (amfetamin och cannabis). Den äldre mannen som har en central position i Bandidos MC fick 4,5 år fängelse för grovt narkotikabrott och den yngre som var prospect i Chicanos fick tre år och åtta månaders fängelse.

En period (cirka 2011-2017) fanns det också en mc-klubb med namnet Romano MC i Gästrike-Hammarby i Sandvikens kommun. Majoriteten av medlemmarna var romer. Klubben ansågs vara en supporterklubb till Bandidos MC men medlemmar hävdade att de inte hade någon som helst koppling till kriminalitet.

Nya gängkonstellationer

Sommaren 2020 skedde flera skjutningar i centrala Gävle. Det var en följd av en konflikt mellan två löst sammansatta kriminella nätverk i Gävle. Bägge nätverken bestod delvis av personer från Stockholm och Uppsala med kopplingar till kriminella nätverk där.

Det var försök till mord och grovt vapenbrott den 5-6 augusti i Gävle, stämpling till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott den 5 september i Uppsala och Gävle samt grovt vapenbrott den 13-15 september i Gävle. Därutöver väcktes också åtal för grovt häleri, grov vårdslöshet i trafik, narkotikabrott och olovlig befattning av falska pengar.

Sex personer åtalades och fälldes för dessa brott. Eymen Mamlouk dömdes till nio års fängelse för försök till mord, grovt vapenbrott och några brott av lindrigare karaktär. Hovrätten för nedre Norrland ändrade dock tingsrättens dom och dömde mannen för grovt olaga hot till tre år och sex månader fängelse. Marcelo Perez Alegre dömdes för grovt vapenbrott, narkotikabrott och några andra brott av lindrigare karaktär till fängelse i två år och fyra månader.

Mamlouk är också den person som hade sällskap med en advokat vilket gjorde att hon blev av med sin advokattitel och föranledde personer i hennes närhet att förbereda ett mord.

Aro Aziz som ingår i gänget Husby hyenor dömdes till övervakning i 10 månader för grovt vapenbrott och narkotikabrott medan Essa Darboe fick fängelse i 1 år och tre månader för samma brott. Jose Farrias Urrutia fick fängelse i 2 månader för diverse mindre brott.

Alla frikändes för förberedelse till mord alternativt stämpling till mord.

De röda

De som skulle mördas och alltså blev utsatta för beskjutning var bland annat Mohammed Almasri (Knogis), Ahmed Almasri, Mohammad Salmo (Goran), Baran Arslan och Aydarus Idle (Ayye). Aydarus Idle tillhör det kriminella gänget Shottaz från Rinkeby i Stockholm men har länge varit skriven i Borlänge. Det var på hans bröllop morden skulle ske. Även Mohammed Almasri från Uppsala anses ha kopplingar till Shottaz. Detta gäng kallas ”de röda” eller g10.

De blå

Det konkurrerande nätverket som kallas ”de blå” kring Eymen Mamluk, Mahamed Hassan Ahmed (Tupac), Mohktar Fullem (Sultan), Jose Farrias Urrutia, Leonardo Farrias och Marcel Perez Alegre tog i sin tur kontakt med fiender till Shottaz i Stockholm såsom Hamza Belachen (Jocke) som uppges tillhöra det kriminella gänget 24 K samt gänget Husby hyenor. En del av detta gäng kallas också g15 och en annan del g20. Eymen Mamluk är också kopplad till kriminella miljöer i Falkenberg.

En person som enligt uppgift ska vara kopplad till Shottaz sköts ihjäl i Gävle natten till den 11 november.

Mc-gäng fortfarande en faktor

Chicanos MC är även de fortfarande aktiva i Gästrikland. Den 31 augusti knivhöggs och yxades en man i Sandviken i vad som anses vara ett mordförsök. Den knivhuggne var Robin Lindberg, tidigare medlem i Romano MC. Två personer, Emil Englund och Christian Calin, greps som misstänkta. Englund dömdes till 4 år och 3 månaders fängelse för grov misshandel. Calin enbart till böter för ringa narkotikabrott och dopningsbrott medan han frikändes för medhjälp till försök till mord.

Englund är numera medlem i Bandidos MC Stockholm och en av de personer som varit misstänkta för mordet på Daniel Saukkoriipi. Calin är medlem i Chicanos MC och X-team.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!