Omsättning inom den svenska narkotikahandeln

Att uppskatta hur mycket den svenska narkotikahandeln omsätter är mycket svårt. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) är en av de organisationer som försöker. De utgår från de beslag som polisen och tullen gör och det gatupris (konsumentpris) som de genom undersökningar fått fram. De beräknar att polisen och tullen sammanlag beslagtar 10% eller 20% av all narkotika.

Då beräkningar utifrån 10%-alternativet stämmer bättre med de beräkningar polisen (NOA) gjort utifrån det som avslöjats genom avlyssningen av Encrochat så använder jag mig av det alternativet. Det ger en betydligt högre omsättning än det andra alternativet. NOA:s beräkningar är dock eventuellt en överskattning av narkotikahandeln.

Försiktiga beräkningar som EMCDDA och Europol gjorde 2019 stämmer väl med CAN:s 20%-alternativ. Det mesta tyder dock på att det är en kraftig underskattning.  Nedanstående siffror är beräknade genomsnitt per år för perioden 2017-2021.

Årlig omsättning för narkotikahandeln, i miljoner kronor
  1. Hasch, 2 998
  2. Kokain, 2 338
  3. Amfetamin, 2 155
  4. Läkemedel, 1 586 (illegal handel med narkotikaklassade läkemedel)
  5. Marijuana, 1 495
  6. Heroin, 469
  7. Ecstasy, 240 (MDMA)

Årlig konsumtion, kg
  1. Hasch, 26 984
  2. Marijuana, 12 292
  3. Amfetamin, 9 191
  4. Kokain, 2 520
  5. Heroin, 502

Konsumentpris (gatupris) kronor per gram

  1. Heroin, 934
  2. Kokain, 928
  3. Amfetamin, 225
  4. Marijuana, 122
  5. Hasch, 111

Konsumentpris (gatupris) kronor per tablett

  1. Ecstasy, 146
  2. Läkemedel, 44

Amfetamin är den drog som används mest efter cannabis (hasch och marijuana). Kokain betingar dock ett så högt pris att den är ekonomiskt viktigare för langarnas, oavsett om de är grossister eller detaljister (gatuförsäljare). En telefon med ett kundregister på kokainköpare är därför mycket värdefull.

Cannabis

Cannabis säljs i allmänhet direkt till konsument i områden där langarna hör hemma. Antalet langare är många fler och antalet smugglingsvägar många. Det finns också inhemskt producerad marijuana men huvuddelen av det hasch. Hasch säljs av alla typer av kriminella gäng och dessutom av en mängd frilansare och mindre kompisgäng. Förtjänsterna är förhållandevis små.

Den cannabis som importeras till Europa produceras i Marocko.Importvägarna är många och en stor del går via lastbilstrafiken genom Europa. En del kan säkert också transporteras via containertrafiken men mycket smugglas också mer personer som tar mindre mängder med sig mellan olika länder och i posten.

Kokain

Kokain säljs via telefon till medelklass och överklasskunder i rika stadsdelar där langarna inte hör hemma. Det gör att kundregistren i de så kallade knarklurarna är mycket viktiga för kokainhandeln. Vinsterna i kokainhanteringen är förmodligen också förhållandevis större än i annan narkotikahandel. Huvuddelen av kokainet verkar hanteras av de så kallade gatugängen som ofta är baserade i nån viss stadsdel. Konkurrensen om de stora vinsterna är troligen en del av det som orsakar det omfattande våldet inom och mellan gatugängen i Sverige.

Kokain produceras främst i Colombia men även i Peru, Ecuador och Brasilien. Uförselhamnarna är samma hamnar som också är exporthamnar för bananer som exempelvis Guayaquil, Cartagena, Santa Marta, Buenaventura, Turbo, Puerto Limon (Costa Rica), eller exporthamnar för kaffe som Santos, Salvador, Vila do Condé, Paranagua och Villeta (Paraguay).

Europa

Kokainet transporteras i huvudsak till Europa i containertrafiken och det mest kommer in i Antwerpen och Rotterdam där det ofta packas om för vidare transport på en mängd sätt. Omlastning till lastbilar och annat sker ofta i Nederländerna. Mindre mängder kommer till Spanien (Valencia, Algeciras, Vigo), Italien (Livorno), Portugal (SInes), Tyskland (Hamburg) och Frankrike (Marseille) Vidaretransporten sker även den i huvudsak i containrar.

Importen av kokain till Antwerpen och Rotterdam har resulterat i ett omfattande våld med koppling till den så kallade Mocro-maffian som också har svenska kontakter. Svenska gäng har också direkt koppling till olika kriminella grupperingar genom sin närvaro i Spanien, däribland till Kinahan-kartellen som är en del av den irländska maffian.

Förmodligen är de viktigaste importhamnarna(orterna) i Norden de svenska hamnarna Helsingborg (dit banantransporterna går), Göteborg (Nordens största containerhamn), Malmö (främst via lastbilstrafiken över bron) och Trelleborg (via lastbilstrafiken som kommer med färjorna). En del av det kokain som kommer till Sverige ska vidare till Norge och Finland. Till Danmark förs det med lastbilar via Tyskland eller Sverige. Smuggling via containrar kräver i allmänhet att hamnarbetare deltar i narkotikahanteringen.

Heroin

Det finns också smuggling av kokain till Sverige via västra Balkan. Av tradition har kriminella nätverk från västra Balkan en stark förankring i Sverige. Dessa gäng har länge dominerat heroinsmugglingen till Sverige. Ett släktbaserat kriminellt nätverk med ursprung i Turkiet och baserat i Stockholmsområdet hade under lång tid också en dominerande roll i smugglingen av heroin till Sverige. Förr kom heroinet från Turkiet och Sydostasien men numera kommer det från Afghanistan. De smugglar kokain samma vägar so de alltid smugglat heroin. En stor del av heroinet som förs in i Sverige ska vidare till Norge där heroinbruket är större än i Sverige. En del ska säkerligen också till Finland.

Amfetamin

I Nederländerna hamnar kokainet i samma område där också huvuddelen av Europas amfetamin och ecstasy produceras. Amfetaminet och ecstasytabletterna smugglas dock sannolikt i huvudsak i lastbilstrafiken till Sverige.

Amfetamin verkar främst hanteras av kriminella mc-gäng och nätverk av kriminella med helsvensk bakgrund. Amfetamin är vanligare än kokain på mindre orter. Gatugängen tycks också importera en del amfetamin ihop med kokainimporten från samma leverantörer i Nederländerna. Ecstasy tycks huvudsakligen hanteras av frilansare som inte ingår i kriminella gäng.

När det gäller illegal försäljning av läkemedel hanteras de av många aktörer. Smärtstillande läkemedel säljs ofta av samma grupperingar som också säljer cannabis. Lugnande tabletter har delvis amfetaminbrukarna som kunder och säljs därför av samma langare som också säljer amfetamin.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.