Åtal för vapenbeslag i Rosengård, Malmö

Vid ett knarktillslag den 6 december förra året hittade polisen stora mängder vapen i en lägenhet i Rosengård i Malmö. Polisen hade en tid haft spaning på lägenheten och den 6 december observerade de tre män som lämnade lägenheten efter att de haft en upphetsad diskussion. De tre männen stoppades av polisen som också fattade beslut om husrannsakan.

I lägenheten hittade polisen en automatkarbin, fyra pistoler, ammunition, ljuddämpare och flera skyddsvästar. Dessutom hittades mindre mängder narkotika.

Automatkarbinen som hittades i lägenheten. Bild: Polisen

När kriminaltekniker återvände till lägenheten nio dagar senare var dörren olåst. Rutan till balkongdörren var krossad och i lägenheten hittades blod. Polisen konstaterade att flera saker var försvunna från lägenheten. Fingeravtryck och DNA-spår ledde polisen till en 19-årig man, Huss*in Al Rub@i*, som har åtalats för inbrott och grovt skyddande av brottsling. Han är tidigare ostraffad.

De misstänkta och åtalade

Senare kunde ytterligare fyra män kopplas till lägenheten. De tre först gripna, Isak El-Moghrabi, Abo Bak*r Khatt@b och Moh@mm@d Azz@m liksom de fyra männen som kopplades till lägenheten vid ett senare tillfälle har nu alla åtalats för grovt respektive synnerligen grovt vapenbrott. En av de åtalade männen som greps utanför lägenheten, Isak El-Moghrabi (tidigare Bilal El-Moghrabi) har kartlags av polisen inom ramen för projektet Sluta skjut. Något som betyder att de har en känd koppling till kriminella nätverk och skjutningar.

Övriga fyra åtalade som kan kopplas till lägenheten är Adis Mustafic-Mujanovic (för stämpling till grovt vapenbrott), Jaw@d Sp#t, Emil#a En@rsson och Ahmed Zamzam. Ahmed Zamzam har också kartlags av polisen inom ramen för projektet Sluta skjut. Slutligen har också en person från Uppsala vid namn Alexander Malik åtalats. Denne har tidigare figurerat i brottsutredningar tillsammans med Sayed El-Moghrabi, en bror till Isak El-Moghrabi. Malik sitter för närvarande i fängelse som dömd för människorov (kidnappning) och utpressning. Adis Mustafic-Mujanovic är för sin del hemmahörande i Örebro och har tidigare dömts för flera rån, utpressning och narkotikabrott.

Isak El-Moghrabi har tidigare dömts för en lång rad brott. Senast dömdes han den 6 maj 2020 till fängelse i tre år för grov stöld, ringa narkotikabrott och grovt vapenbrott. Han blev villkorligt frigiven från det straffet den 14 oktober 2021. Han satt också häktad en tid som misstänkt för mordet på Karolin Hakim i augusti 2018. Abo Bak*r Khatt@b är tidigare dömd för narkotikabrott.

Läs mer: