Partierna och solenergin

Alla partier utom rasistiska och högerextrema Sverigedemokraterna är i ord positiva till solenergi. Men inget parti driver frågan och inget parti har något förslag om hur vi ska kunna få en snabbare utbyggnad av solcellsparker och solcellsanläggningar i Sverige.

Vänsterpartiet har en bra tanke om att bygga på byggnaders tak. De presenterar dock inget riktigt alternativ om hur det ska gå till. De tror att den största potentialen finns i att bygga på redan befintliga byggnader, exempelvis tak till offentliga byggnader, industrilokaler, lager och privatbostäder. Men tyvärr har de andra förslag om energisektorn som är rent reaktionära.

Socialdemokraterna vill underlätta regelverk för att göra det lönsammare och lättare att bygga solcellanläggningar. De har har under mandatperioden ökat solcellsstödet för privatpersoner till 30% av investeringskostnaden och samtidigt satt budgeten för stödet till 915 miljoner/år fram till år 2020.

Inte heller Miljöpartiet presenterar några konkreta och bra förslag för en storskalig satsning på solenergi. Precis som socialdemokraterna har de bara förslag för att få privatpersoner att installera solceller. För att få fler att investera i solenergi ser de stor potential i bland annat andelsparker och att underlätta administrationen kring solcellsstödet.

Högerpartierna

Centern vill att fler ska få vara med och sätta upp solceller, även de som inte har egna hus. För de som bor i lägenhet vill Centern att det ska bli enklare att äga en andel i en solpark och på så sätt kunna tillgodoräkna sig den solelproduktionen. De ser även möjligheter att låta flera fastigheter kunna dela på produktionen från en solcellsanläggning. De vill i likhet med Miljöpartiet införa ett enklare bidragssystem som fungerar som ett ROT-avdrag som dras direkt på fakturan.

Liberalerna vill i praktiken inte ha nån utbyggnad av solenergin då de egentligen inte vill göra nåt. KD och M radar upp floskler och svamlar. Sverigedemokraterna vill inte ha nån solenergi alls.

Läs mer om solenergi

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!