ETC ylar med i kören som ljuger om våldet

Våldet har aldrig någonsin varit värre än vad det är just nu. Otryggheten har aldrig gripit om oss som just nu skriver Andreas Gustavsson i ETC. Det är lögn. Antalet mord är troligen inte många fler än förra året, våldet är inte mer omfattande och otryggheten är inte större. Antalet mord med skjutvapen är dock fler än förra året vilket får folka att dra fel slutsatser.

Det är bedrövligt att ETC också deltar i den ylande kören som  påstår att våldet är värre än nånsin. Jag kräver faktiskt mer av landets ledande vänstertidning. Att de hemfaller åt lögner om våld och brottslighet är bedrövligt. Men förutom det är hans inlägg om Magdalena Andersson och socialdemokraterna bra.D et had varit ännu bättre om han fått fakta rätt.

Mätt i antalet anmälda brott så har nästan all sorts brottslighet minskat. Även våldsbrottsligheten, våld mot person.  Under första halvåret 2022 anmäldes 138 740 brott mot person, en minskning med 6 procent (-8 765 brott) jämfört med första halvåret 2021.

Våldtäkter och misshandelsbrott

Jämfört med första halvåret 2013 har dock antalet anmälda brott inom kategorin brott mot person ökat med 15 procent (+18 137 brott). Under samma period ökad befolkningen med 10% vilket gör att ökningen av antalet anmälda brott mot person bara ökad med 3%. Denna ökning är i huvudsak en ökning av antalet våldtäktsanmälningar viket beror på ändrad lagstiftning och ökad anmälningsbenägenhet. Inte på att antalet våldtäkter faktiskt ökat.

Totalt anmäldes 39 892 misshandelsbrott under det första halvåret 2022, vilket var en ökning med 2 procent (+931 brott) jämfört med motsvarande period 2021. Jämfört med 2013 har antalet anmälda misshandelsbrott totalt ökat med 3 procent. Det är på grund av befolkningsökningen på 10% en reell minskning.

Hur det står till med otryggheten kan vi inte veta då det inte finns några färska siffror. Men då våldet stadigt minskar så minskar nog också otryggheten. Möjligtvis kan media genom sitt falska narrativ om ökad brottslighet skapa en ökad otrygghet men det vet vi inte heller. Men Andreas Gustavsson i ETC deltar i skapandet av detta falska narrativ genom att lögnaktigt påstå att våldet aldrig någonsin har varit värre än vad det är just nu.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!