Dom i mål om synnerligen grovt vapenbrott på Rosengård

Tingsrätten dömde i fredags två personer till fleråriga fängelsestraff för bl.a. synnerligen grovt vapenbrott. En tredje person friades helt, medan övriga tre åtalade dömdes för annan brottslighet.

På kvällen den 6 december 2021 kontrollerade polisen tre personer, Isak El-Moghrabi, Abo Bak*r Khatt@b och Mohammad Azzam utanför en fastighet på Rosengård i Malmö. Polisen fattade misstankar om narkotikabrott. Efter husrannsakan i en närliggande lägenhet beslagtogs bl.a. en automatkarbin och fyra pistoler samt magasin och ammunition.

Isak El-Moghrabi fick till fängelse i fyra år och tio månader för för synnerligen grovt vapenbrott, grovt vapenbrott och flera småbrott. Det grova vapenbrottet skedde i Stockholm. Mohammad Azzam dömdes för sin del till fängelse tre år och tio månader. För den som ådöms det längsta fängelsestraffet förverkar tingsrätten också villkorligt medgiven frihet om ett år. Abo Bak*r Khatt@b frikändes helt då tingsrätten menade att utredningen var otillräcklig för att binda honom till vapnen.

Isak El-Moghrabi har tidigare dömts för en lång rad brott. Senast dömdes han den 6 maj 2020 till fängelse i tre år för grov stöld, ringa narkotikabrott och grovt vapenbrott. Han blev villkorligt frigiven från det straffet den 14 oktober 2021. Han satt också häktad en tid som misstänkt för mordet på Karolin Hakim i augusti 2018. Abo Bak*r Khatt@b är tidigare dömd för narkotikabrott.

Övriga domar

När brottsplatsundersökningen var klar den 7 december 2021, beslutade polisen om avspärrning samt satte upp ett anslag om det på lägenhetens ytterdörr. Vid kompletterande brottsplatsundersökning den 15 december 2021 kunde det dock konstateras att det, trots avspärrningen, hade varit inbrott i lägenheten.

Tingsrättens bedömning var att inbrottet skett i syfte att undanröja bevis om det allvarliga vapenbrottet, eller i syfte att på annat liknande sätt motverka att det brottet beivrades. Tingsrätten dömde därför Huss*in Al Rub@i* för skyddande av brottsling, narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Han fick ett villkorligt straff.

Åklagaren väckte i målet åtal mot Adis Mustafic-Mujanovic för stämpling till synnerligen grovt vapenbrott. Tingsrättens bedömning i den delen blev dock att personens invändning om s.k. frivilligt tillbakaträdande bör godtas. Åtalet mot honom ogillades därför. Tingsrätten dömde honom dock för narkotikabrott. Adis Mustafic-Mujanovic är för sin del hemmahörande i Örebro och har tidigare dömts för flera rån, utpressning och narkotikabrott.

En sjätte person, Moj@h*ed El K@l@mouni från Göteborg, dömdes för grovt vapenbrott till fängelse i sex månader.

Läs mer:
Fotnot

# Bestämmelser om frivilligt tillbakaträdande finns i 23 kap. 3 § brottsbalken och innebär att en person inte ska dömas för t.ex. stämpling till brott om han eller hon frivilligt föranleder att brottet inte fullbordas.

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!