Aros Kapital utreds för inblandning i penningtvätt

Finansbolaget Aros Kapital i Göteborg granskas av Finansinspektionen. Detta enligt uppgifter från SVT som gjort en granskning. Den visar att Aros Kapital har hjälpt flera av bolagen i den så kallade mobilhärvan med finansiering:

SVT:s granskning har hittat flera spår av samarbetet, bland annat på bolagens tidigare hemsidor, i utredningar från Skatteverket samt i de förundersökningar som hittills resulterat i flera åtal för bland annat just penningtvätt.

I en chatt i en av förundersökningarna hävdar en person i mobilhärvan att en släktrelation till en person på Aros Kapital skulle göra Aros välvilligt till att hjälpa till med affärerna.

Enligt bolagets årsredovisning framgår att bolaget granskas av Finansinspektionen för penningtvätt och att en tidigare VD, Daniel Güner, medverkat till att kringgå interna kontroller och riktlinjer i kreditprocessen. I februari tvingades den tidigare VD:n lämna bolaget.

Om det är affärerna med företagen som figurerar i den stora mobilhärvan som ligger bakom Finansinspektionens intresse vill vare sig myndigheten eller Aros svara på enligt SVT.

Aros Kapital erbjuder finansiering till små och medelstora företag genom bland annat lån, leasing och inkasso.

Ägare av Aros Kapital

Huvudägare i Aros Kapital är en välkänd storkapitalist, Rune Andersson med investmentbolaget Mellby Gård Intressenter AB. Han har avböjt att kommentera uppgifterna i SVT. Andra större delägare är CusCus AB och Daniel Güner Holding AB.

Styrelseledamöter i CusCus AB är sen augusti Carl Knutsson och Inna Kausan. CusCus AB är ett dotterbolag till Lady Gambler AB som ägs av Gustav Andersson. Gustav Andersson äger också 50% Medinvesterarbolaget Göteborg AB genom CusCus AB. Den andra häften ägs av Daniel Güner Holding AB.

I styrelsen för Medinvesterarbolaget i Göteborg AB sitter Gustav Andersson, Daniel Güner (ordf), Thomas Gustafsson och Marcus Möller. Thomas Gustafsson är vice VD och styrelseledamot  i Mellby Gård AB (dotterbolag till Mellby Gård Intressenter AB) och styrelseledamot i bl.a. Aros Kapital AB. Nils Gustav Andersson är son till Rune Andersson och styrelsemedlem i Aros Kapital AB. Övriga styrelseledamöter i Aros Kapital AB är Anette Asklin (ordf), Jonas Höglund, Cecilia Agneta Ståle, Pål Ryfors och Anna Blom.

Styrelsen i Mellby Gård Intressenter AB består av Rune Andersson, de två sönerna Erik Andersson och Johan Andersson och Thomas Gustafsson. I dotterbolaget Mellby Gård AB tillkommer Gustav Andersson, Hans Torgny Stråberg och Anders Gustav Bülow.

Styrelseledamöter i Daniel Güner Holding AB är äger Daniel Güner och Johannes Güner som sannolikt är en bror.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!