Webbhotell och publiceringsverktyg

För att internet och webben ska fungera krävs det bland annat nätverk och nätverksföretag, webbhotell, hemsidesprogram (publiceringsverktyg, CMS) och sökmotorer. Nätverk och nätverksoperatörer som ser till att Internet är tillgängligt och fungerar för användare och medier har jag redan skrivit om.

När det gäller hemsidor har stora företag har egna servrar där deras hemsidor ligger. Småföretag och privatpersoner har istället sina hemsidor på webhotell som tillhandahåller servar där hemsidorna kan vara. Det finns en mängd webbhotellsföretag i Sverige och de flesta är ganska små. Dessutom finns det företag som erbjuder hemsidesmöjligheter på deras domän. Slutligen har vi rena publiceringsverktyg. De flesta webbhotellsföretag erbjuder både webbhotell och publiceringsverktyg.

Webbhotellsföretag

Ett av de större företagen är Meralm Topco AB som är ett dotterbolag till Luxemburgföretaget Pw Realm Sarl. De driver webbhotellföretagen Ballou Internet Services AB, Name SRS AB, Hostek AB, Miss Hosting AB, Hemsida 24 AB och FS Data AB i Sverige. De äger också varumärken som Heymo, Stablehost och Seravo med flera. Dessutom driver de webbhotell i Finland, Storbritannien, Danmark och Litauen. Den troliga ägaren till bolaget i Luxemburg är det brittiska bolaget Miss group holdings Ltd som i sin tur ägs av svenska House of K investment AB.

Loopia Group AB är ett annat större företag som driver webbhotellsverksamhet i Loopia AB samt i Tjeckien, Finland, Tyskland och Slovakien. Företaget äger också varumärkena Crystone, Levonline och Space2U. Loopia är det största enskilda webbhotellet i Sverige. Totalt har Loopia mer än 300 000 hemsidor på sitt webbhotell.

Loopia och Meralm-koncernen är de två i särklass största webbhotellsföretagen i Sverige. Alla andra är mycket mindre.

Ett annat företag som driver webbhotell är det danska företaget team.blue Denmark A/S som är mer känt i Sverige som Simply.com och Surftown. De driver webbhotell i flera länder under en väldig massa olika namn. Moderbolaget i koncernen heter team.blue Nordic ApS.

Även one.com A/S är ett danskt företag som driver webbhotellsverksamet och är populärt i Sverige. Moderbolaget heter Isthmus Danish Bidco ApS och ägs av det brittiska företaget Redhalo Bidco (UK) Ltd.

Andra webbhotell är Inleed som drivs av ett företag som heter Yelles AB, Velumi som drivs av Velumisphere AB, Hosting Nordic AB med dotterbolaget EgenSajt Hosting AB, Kinsta Inc, beebyte AB, Oderland Webbhotell AB, Strato och många fler. Binero sysslar i huvudsak med annat än att vara ett webhotell som exempelvis serverlösningar, GleSYS är nätverksoperatör, internetleverantör samt levererar serverlösninga roch Bahnhof  är i huvudsak en internetleverantör.

Marknadsandelar webbhotell Sverige
  1. Loopia, 38,3%
  2. Binero, 11,1%
  3. Oderland, 5,3%
  4. GleSYS, 4,5%
  5. FSData, 2,6%
  6. Miss Hosting, 2,4%
  7. Levonline, 1,9%
  8. Bahnhof, 1,7%
  9. Crystone, 1,6%
  10. Ballou, 1,4%

Dessa uppgifter förefaller dock något osäkra, Binero, GleSYS och Bahnhof är kanske egentligen inte att betrakta som webbhotellsföretag utan nåt annat. Kanske borde de inte vara med på en lista över stora webbhotell.

Omsättning webbhotellsföretag, MSEK
  1. Loopia Group AB, 551,5
  2. Meralm Topco AB, 513,8
  3. Glesys Holding AB 181,0
  4. Binero Group AB, 52,5
  5. Oderland Webbhotell AB, 46,1
  6. Yelles AB, 11,2
  7. beebyte AB, 10,8
Publiceringsverktyg (CMS)

Det ledande publiceringsverktyget på Internet är WordPress men det finns många andra såsom Joomla, Mambo, Joomla, Drupal, MediaWiki, Ghost och TikiWiki. De är alla fria programvaror som ägs av föreningar och stiftelser eller av ingen alls. De utvecklas av gemenskaper av utvecklare och programmerare. WordPress har kommit att dominera allt mer

Andra publiceringsverktyg är svenska Optimizely (tidigare Episerver) som görs av EPiServer Group AB, och Sitevision. Dessutom finns exempelvis ModX av ModX LLC och många många fler.

Många publiceringsverktyg är inriktade på specialfunktioner. En del är främst till för e-handelssystem som WooCommerce Checkout (Automattic Inc) kanadensiska Shopify (Shopify Inc), OpenCart (OpenCart Ltd) och Magento (Magento Inc som ägs av Adobe), en del för databaser, andra för bloggar eller tidningar osv.

Marknadsandelar bland företag i Sverige CMS-system
  1. Episerver/Optimizely, 42%
  2. Sitevision, 30%
  3. WordPress, 11%
  4. Umbraco, 3%
  5. Drupal, 2%
  6. Sharepoint, 2%

Källa: Web Service Award –Trendunderso?kning 2022

Då undersökningen från Web Service Award bara omfattar större företag, stora organisationer och myndigheter etc är den inte representativ för Sveriges webbsajter. Förmodligen är WordPress också det största CMS-systemet i Sverige precis som i hela världen om vi även räknar privatpersoner, föreningar och småföretag. 2016 var marknadsandelen för WordPress i Sverige beräknad till 75% och den har sannolikt ökat sen. WordPress dominerar alltså tydligare i Sverige än i världen.

Marknadsandelar i världen CMS-system
  1. WordPress, 64,1%
  2. Wix, 12,7%
  3. Squarespace, 8,8%
  4. Joomla, 3,2%
  5. Drupal, 3,2%
Marknadsandelar i världen CMS-system inkl. shoppingsystem
  1. WordPress, 65,2%
  2. Shopify, 6,6%
  3. Wix, 2,9%
  4. Squarespace, 2,7%
  5. Joomla, 2,6%
  6. Drupal, 2,0%
  7. Blogger, 1,5%
  8. Bitrix, 1,4%
  9. Magento, 1,1%
  10. OpenCart, 0,8%

Cirka 42% av alla webbplatser i världen är byggda med WordPress som bas.

Marknadsandelar i världen e-handel
  1. WooCommerce, 39,6%
  2. Shopify, 25,0%
  3. Squarespace Commerce, 16,6%
  4. Wix eCommerce, 8,6%
  5. PrestaShop, 3,1%
  6. Magento, 2,8%
Marknadsandel i världen e-handel exklusive plugins
  1. WooCommerce Checkout, 28%
  2. Shopify, 19%
  3. Magento, 9%
Marknadsandel i världen programvaror med Wikifunktionalitet
  1. Atlassian Confluence, 52,6%
  2. MediaWiki, 38,9%
  3. DokuWiki, 5,7%
  4. TikiWiki, 1,5%
Hemsideshotell

Företag som erbjuder hemsidor med hjälp av färdig programvara och på deras domän (hosted sites, online-publicering) är bland annat US-amerikanska Automattic Inc med wordpress.com och tumblr.com, Google med varumärket Blogger på blogspot.com, Block Inc med weebly.com,  Squarespace, Inc (squarespace.com), Webflow, Inc (webflow.com) och A Medium Corp (medium.com). Vidare finns israeliska Wix.com Ltd.  I Sverige finns bland annat Heymo. Men det finns förstår många många fler inklusive flera e-handelssajter

Marknadsandelar i världen hemsideshotell inkl shoppingplattformar
  1. Shopify, 37%
  2. Squarespace, 16%
  3. Wix, 16%
  4. Contentful, 5%
  5. Shopify Plus, 4%
  6. Tilda, 4%
  7. BigCommerce, 3%
Läs mer:
Läs också:

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!