Jag har skaffat Mastodon-konto

Mastodon är ett alternativ till Twitter. Det är ett distribuerat nätverk där grunden är flera servrar (instanser) men där det samtidigt går att se användare på alla servrar i hela världen. I Sverige och för svensktalande finns det flera olika servrar att välja på.

Mastodon-servrar för svenskspråkiga, namn, antal aktiva användare, drivs av
 1. Mastodon.nu, 14 000, ideell
 2. Mastodon.se, 1 100, ideell (registrerade användare är 2 200)
 3. Mastodonsweden.se, 300, ideell
 4. Fikaverse.club, 200, ideell
 5. Mastodon.acc.sunet.se, 100, ideell förening (Accum)
 6. Suedi.club, 50, ideell HBTQI+
 7. ACC mastodon.acc.umu.se, < 40, förening (Accum)
 8. Kalmar.social, < 20,
 9. Axbom (social.xbm.se), < 10, privat
 10. Swedishmastodon.social, < 10
 11. Mastodon.tf.fi, < 10, Teknologföreningen, på svenska

Jag själv har valt Mastodon.nu då den har ett enklare anslutningsförfarande. Mitt namn på Mastodon är det samma som på Twitter. Anders_S. En annan fördel är att den är störst. Det är bara att registrera ett konto. Även på mastodonsweden.se är det lika lätt att registrera sig. På Mastodon.se och Fikaverse.club krävs en ansökan som sen ska godkännas av sajtens ansvariga. Hur det är med de små servarna Suedi, Kalmar, Swedishmastodon och Axbom har jag ingen aning om. De föreningsdrivna är i allmänhet bara för medlemmar i den aktuella föreningen.

De svenska och svenskspråkiga Mastodon-servrarna drivs i allmänhet av grupper av enskilda personer (communitys) samt i vissa fall av ideella föreningar. Alltid på ideell basis. Det är en svag struktur som innebär risker för att servrar plötsligt ska stängas.

Mastodon-användare

En del svenskar är också anslutna till Mastodon.social som drivs av det icke-vinstdrivna bolaget Mastodon gGmbH som också är ägarna av den fria Mastodonprogramvaran och varumärket. 248 000 aktiva användare är anslutna till den servern som är en av de största Mastodon-servrarna som finns. De driver också Mastodon.online med 87 000 aktiva användare.

Dessutom har vi Mastodon.world med 126 000 aktiva användare. Andra större Mastodon-servrar är Mstdn.social och Masto.ai som drivs av samma personer. De har 81 000 respektive 43 000 aktiva användare.

Vi har också Mastodon.lol med 67 000 aktiva användare som är inrikta på antifascistiska, LGBTQ+ och hackers mer flera användare, C.Im med 42 000 aktiva användare och Mastodonapp.uk med 66 000 aktiva användare. Det är bara några få av alla tusentals Mastodon-servrar och dessutom bara ett fåtal av de som i huvudsak använder engelska som språk.

Antalet registrerade användare är dock mycket större. Cirka 880 000 på Mastodon.social, 230 000 på Mastodon.cloud (16 000 aktiva användare), 165 000 på Mastodon.online, 138 000 på Mstdn.social. Slutligen finns även Mas.to med 129 000 registrerade och 114 000 aktiva användare och Mastodon.world med ungefär lika många som antalet aktiva användare (vilket verkar något märkligt, men det finns fler servrar som har det så i statistiken). Dessutom finns det flera riktigt stora japanska Mastodon-servrar.

Totalt har Mastodon idag över 2 miljoner registrerade användare och det antalet har ökat med cirka 1,6 miljoner sen Elon Musk köpte Twitter. Twitter har idag 396,5 miljoner registrerade användare med 206 miljoner dagliga användare. Mastodon är alltså väldigt långt ifrån att vara en utmanare till Twitter.

Finansiering

Mastodon gGmbH ägs av Eugen Rochko som också är huvudutvecklare av programvaran. Företaget har hittills finansierats av ett litet bidrag från EU-kommissionen. Men huvuddelen av inkomsterna har erhållits av donationer (gåvor) från välvilliga privatpersoner och företag. DI.se skriver så här om bolaget:

Av de 43 bolag som Mastodon beskriver som ”guldsponsorer” är tio stycken bettingplattformar, eller så kallade affiliates som driver in klick till spelsajter.

Därutöver finns också fyra olika bolag vars affärsidé är att erbjuda kunder att köpa färdigskrivna uppsatser till sitt skolarbete. Bolagens marknadsföring hymlar inte om att det handlar om rent fusk, en av sajterna heter till och med ”No Need to Study”.

Även från sexindustrin har det kommit pengar till Mastodon. Till exempel är de sponsrade av en sajt som säljer sexdockor, samt ett par affiliatesajter som driver in trafik till sexleksaksbutiker.

En annan finansiär av Mastodon är Assembly Four, ett företag som drev det sociala nätverket Switter riktad till sexarbetare. När USA skärpte sina lagar mot prostitution i början av 2022 stängdes dock Switter ned, eftersom kontaktannonser tilläts på plattformen.

Men Mastodon menar att de står fria från sina finansiärer.

”Sponsring är inte lika med inflytande. Mastodon är helt oberoende”, skriver bolaget i ett uttalande på sin hemsida, där sponsorerna dock får viss exponering.

Den svenska servern Mastodon.nu finansieras delvis genom privata donationer via Patreon. Det är samma sätt att finansiera sig på som Mastodon gGmbH.

Andra tjänster

Det finns också andra tjänster som bygger på Mastodons programvara men som inte är en del av Mastodon och inte är federerade såsom de exempelvis de högerextrema Gab och Truth Social. Andra stora tjänster är Counter.social och Pawoo.net.

Läs mer: