Kooperativa och fria internet

En stor del av internet består av fri programvara (open source), gratis programvara eller kollektiv programvara. Det kan handla om kommunikationsprotokoll, sociala medier, kommunikationsplattformar, program, appar och annat. Det som skiljer dessa appar. program, sajter med mera från mycket annat är att de inte kontrolleras av ett enskilt storföretag.

WordPress

På vissa områden av nätet dominerar de fria programmen. Det gäller exempelvis hemsidesprogrammen som helt domineras av WordPress.

I nuläget är 43% av de 10 miljoner största webbsajterna på internet byggda med hjälp av WordPress. WordPress utvecklas av 100 000-tals utvecklare och användare tunt hela jordklotet och är helt gratis så länge bara grundfunktionerna efterfrågas. Det finns en mängd tillägg (mer än 55 000) och teman som utvidgar programmet och erbjuder mängder med olika utseenden. Även här gäller att de flesta är gratis eller att deras grundfunktioner är gratis. Mer avancerade funktioner kostar dock för det mesta pengar.  WordPress-programvaran är publicerad i enligt med Gnu General Public License (GPL). WordPress ger dessutom möjligheter att tjäna pengar på reklam utan att Google behöver användas.

WordPress.org och WordPress ägs av WordPress Foundation. De äger även WordCamp.

WordPress är också programvaran på en sajt som är värd för många bloggar, wordpress.com. Sajten ägs av Automattic Inc som är med och utvecklar WordPress samt utvecklar och producerar tillägg till WordPress (ex. Akismet, Jetpack, BB Press, Videopress, BuddyPressWooCommerce) såväl som programvara som utvecklats med WordPress som bas. Automattic har cirka 1 300 anställda.

Buddypress gör det möjligt att skapa communitys med wordpress som bas medan BB Press är specialgjort för att skapa diskussionssajter med wordpress som bas. WooCommerce ger möjlighet att göra en wordpressajt till en internetbutik och nästan 40% av e-handelssajterna är gjorde i WooCommerce. En wordpressajt kan också förvandlas till en videosajt eller filmsajt med hjälp av Videopress.

MediaWiki

Sajter för information, uppslagsverk och liknande domineras helt av så kallade wiki-program. Det helt dominerande wikiprogram är MediaWiki men det finns fler.

MediaWiki förvaltas av Wikimedia Foundation. MediaWiki är delvis helt fri programvara men i huvudsak gäller Creative Commons-licenser (CC). Programvaran utvecklas av frivilliga programmerare såväl som av utvecklare som är anställda eller anlitade av Wikimedia Foundation.

Andra sajter som använder MediaWiki är bland annat:

Totalt används MediaWiki av 10 000-tals publika webbsajter. När det gäller uppslagsverk så är det den helt dominerande programvaran. Wikipedia som är den största sajten som använder MediaWiki är publicerad på mer än 300 språk. Wikimedia Commons är världens största samling av fria gratis bilder med närmare 70 miljoner filer. Wikimediasajters innehåll uppdateras av över 200 000 personer per dag och har mer än 1 miljard besök per dag. Allt som publiceras på MediaWikisajter är publicerat med Creative Commons-licenser (CC).

Wikimedia Foundation har som syfte att ge stöd till och utveckla Wiki-projekt och Wikimedia rent generellt. Stiftelsen har totalt 450 anställda.

Mozilla

Den dominerande webbläsaren idag är Google Chrome men det finns en webbläsare som är fri programvara. Firefox. Safari är den näst största webbläsaren. En gång i tiden var Firefox störst men idag står den bara för 3,15% av webbanvändarna i världen.

Firefox ägs av Mozilla Foundation som via dotterbolaget Mozilla Corporation också driver den sociala mediesajten Pocket, och via dotterbolaget MZLA Technologies Corporation utvecklar mejl- och chattprogrammet Thunderbird. Även det en fri programvara. I anslutning till webbläsaren Firefox utvecklar de och driver även att antal andra tjänster som exempelvis Mozilla VPN och Bugzilla.

Sea Monkey

Sea Monkey är en samling program som består av en webbläsare som är utveckling av webbläsaren Netscape (Firefox är också ursprungligen baserad på Netscape), en mailklient som delar programkod med Thunderbird, en hemsideseditor som heter SeaMonkey Composer samt en IRC-klient vid namn ChatZilla. SeaMonkey utvecklas av samling utvecklare som samarbetar genom SeaMonkeyCouncil.

Fediversum

Fediversum (engelska: Fediverse) är ett nätverk av olika webbtjänster och -servrar som kommunicerar över en uppsättning gemensamma protokoll. Allt är baserat på fri och öppen programkod och de flesta programmen är fri och öppen programvara. Det viktigaste protokollet är ActivityPub. Några andra protokoll är Diaspora Network och OStatus. ActivityPub är det protokoll som används av flest tjänster men flera använder också Diaspora och/eller OStatus. Några använder protokollet Zot.

De viktigaste programmen och tjänsterna inom Fediverse är hemsidesprogramvaran Drupal som konkurrerar med WordPress, mikrobloggen Mastodon, sociala medietjänsten Diaspora som enbart använder protokollet Diaspora, sociala medietjänsten Friendica, sociala medietjänsten, hemsidesprogrammet och wikiprogramvaran Hubzilla och det liknande Streams, musiktjänsten Funkwhale, mikrobloggarna Gnu Social Misskey och Pleroma, videotjänsten PeerTube, bildsajten Pixelfed, blogg- chat- och mikrobloggtjänsten Tumblr som ägs av Automattic Inc (skaparna av WordPress), filservern Nextcloud Social, boksajten Bookwyrm och sociala mediesajten Zap.

Förutom Tumblr är alla tjänsterna och programmen licensierade med olika licenser för öppen eller fri programvara såsom GPL och/eller AGPL. De flesta tjänsterna utvecklas av gemenskaper av programmerare. Diaspora ägs dock av Diaspora Foundation som är den del av Free Software Support Network (FSSN) och Mastodon ägs av det icke vinstdrivande företaget Mastodon gGmbH även om koden är fri och öppen. Det finns ytterligare ett antal tjänster och sajter som ägs av företag utöver de jag nämnt.

Läs mer:
Läs också:
Länkar:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!