Att skriva om brott – flashback, namn och hot

Jag skriver till stor del om brott. Men bara om två sorters brottslingar. För det första om de som ingår i det som kallas organiserad brottslighet vilket omfattar organiserade rånarligor, kriminella kompisnätverk i förorterna, familjerelaterade kriminella nätverk, kriminella mc-gäng, etniskt baserade kriminella nätverk samt andra typer av kriminella gäng.

Den andra gruppen jag skriver om är ekonomiska brottslingar, företagare som begår brott med mera. Det kan handla om sådant som bidragsbrott, förskringring av allmänna medel, skattesmitning, bedrägerier och fiffel.

Det finns många beröringspunkter mellan de två grupperna av brottslingar och kriminalitet som jag skriver om. Delvis rör det sig om samma människor och det finns omfattande kontakter mellan de två grupperna på en mängd olika sätt. Ett typexempel på hur det kan se ut är kopplingarna mellan Södertäljenätverket och bidragsbrottsligheten. Ett annat exempel är den stora svenskligan i Spanien med kopplingar till överklassen i både Spanien och Sverige såväl som till kriminella nätverk och gäng samt till fastighetsfifflare och företagare av olika slag.

Flashback

När det gäller den första gruppen av kriminalitet och brottslighet är diskussionsforat flashback till stor hjälp. Det går att få reda på en hel del information en vägen. Dessutom finns det personer där som jagar reda oå förundersökningsprotokoll, domar och annat som gör det möjligt att skriva om brotten och domarna på ett bättre sätt. Utan flashback skulle det inte vara möjligt.

När det gäller den andra typen av brottslingar och brott är det svårare att hitta information. I det fallet är affärstidningar, dagstidningar och diskussionsforum om aktier och ekonomi de viktigaste informationskällorna. Dessutom ger allabolag.se, merinfo.se och proff.se en hel del bra information. Men dessa artiklar kräver i allmänhet mer jobb än artiklar om den första gruppen av brottslingar och brott.

Att läsa flashback

Att läsa flashback innebär också att en måste läsa en massa ovidkommande skit från rasister och puckon som inte har nåt egentligt att tillföra kring de brott de skriver om. Värst är det när ett brott precis skett och innan moderatorerna tagit tag i saken. När de rensat bort det värsta så blir de trådar jag läser mer läsvärda och trovärdiga.

Den andra gruppen av brottslingar har ibland också direkt kopplingar till viktiga företag och makthavare i Sverige. Det är också sådant jag skriver om och för det har jag en speciella avdelning på min sajt som heter De 15 familjerna (min egen ekonomi/affärsbilaga, kan ses som en egen blogg) men det förekommer att jag skriver den typen av artiklar även här.

Jag namnger i allmänhet brottslingar om de är misstänkta för grövre brott eller får ett långt straff. Det gör av två skäl. Skäl nummer ett är att om en person kallas 24-åringen ett år och 25-åringen året därefter kommer det att uppfattas som två personer. Det gör att folk tror att brottsligheten är större än den är. Det andra är att visa på att antalet brottslingar med typiskt svenska namn är mycket vanligare än vad folk i allmänhet tror.

Mycket få hot

Dessutom finns det en skillnad mellan de två grupperna av brottslingar. Den första gruppen, de gängkriminella, är alltid artiga och trevliga  när det vill att jag ska rätta till nåt som blivit fel. Jag har aldrig blivit hotad av någon gängkriminell. Den andra gruppen, skattesmitarna, företagarna och fifflarna, är däremot ofta hotfulla och bär sig illa åt i samma situationer. Ibland är det allvarliga hot, men oftast är det bara luft. De som gjort sig skyldiga till insiderbrott och korruptionsbrott är dock sällan otrevliga eller hotfulla.

Förutom att skriva om konkreta brott och kriminella nätverk skriver jag också regelbundet om utveckling när det gäller brottsligheten. Den minskande brottsligheten i stort och det samtidigt ökande gängvåldet.

Annat jag skriver om

Jag skriver också om fascism och rasism, antirasirm och antifascism, klimat, miljö, energi, jordbruk och skogbruk samt fiske och havsmiljö. Det sistnämnda i huvudsak på en egen avdelning på min sajt som heter Fiskebloggen Njord. Dessutom skriver jag om böcker, internet, TV, radio, filmer och kultur i allmänhet.

Jag har också gästskribenter såväl som stadiga medarbetare på sajten. Det är framförallt Hans Norebrink och Anders Karlsson men jag har också avtal om att få återpublicera inlägg från Jan Wiklund (bloggen Gemensam), Gunnar Rundgren (Trädgården Jorden) och en del artiklar av Mikael Nyberg. Dessutom återpublicerar jag material från Marxistarkiv, Emanuel Karlsten, Magnus Nilsson (Litteratur och klass) och Blankspot i enlighet med Creative Commons-licenser och i Rasmus Fleischer (Copyriot) fall fritt material utan upphovsrätt. Jag har också tillstånd att återpublicera artiklar från tidningen Internationalen. Artiklarna av andra skribenter handlar mycket sällan om brott.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!