Dalennätverket – sex personer åtalade

Under perioden 26 mars – 12 juni 2020 och inom ramen för en omfattande och organiserad narkotikahantering har 6 personer tillsammans och i samråd med andra beslutat och planerat att föra in åtminstone 158 kg kokain till Sverige. Nu har de åtalats för detta.

Den organiserade narkotikaverksamheten har bestått i att Mario Golzar Mia tillsammans med andra beslutat, diskuterat och planerat brottet. Det har även organiserat transporten och smugglingen av narkotikan till Sverige. Golzar Mia har enligt åtalet gett instruktioner till Z@kari@ M*jdi och Rob#n Joh@ns*n om hur mottagandet och införseln av narkotikan skulle ske. Dessutom instruktioner om den vidare transporten i Sverige.

Den organiserade handeln har bestått i att Mario Golzar Mia tillsammans och i samförstånd med annan, olovligen förvärvat och överlåtit kokain. ?Z@kari@ M*jdi, Rob#n Joh@ns*n, Rob*rt Joh@ns*n och B@hr@m Am#ri har enligt åtalet deltagit i narkotikahandeln.

Narkotikahandeln har bestått i att dels transportera, ta emot, förpacka, förvara och överlåta narkotika, dels samla in och befordra vederlag för narkotika. S@mir Bouj*nb* har deltagit i narkotikahandeln och i den gemensamma brottsplanen genom att i överlåtelsesyfte förvärva och/eller förmedla kontakter mellan säljare och köpare.

Åtalspunkterna

Mario Golzar Mia, Rob#n Joh@ns*n och Z@kari@ M*jdi har åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott. Även B@hr@m Am#ri, S@mir Bouj*nb* och Rob*rt Joh@ns*n har åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott för att hanterat narkotikan i Sverige.

Bröderna Rob#n Joh@ns*n och Rob*rt Joh@ns*n har dessutom åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott i ytterligare ett fall. De har i det fallet åtalats för att ha hanterat 412 kg hasch, nästan 7 kg marijuana, cirka 10 kg amfetamin, 650 gram kokain och två dunkar med sammanlagt 40 liter amfetaminolja med 9 procent amfetaminbas. Narkotikan hittades i lokaler som de hyrt och i några bilar som enligt åtalet kan knytas till dem.

Det finns också flera åtalspunkter mot Mario Golzar Mia som berör kidnappningen av Einár. Exempelvis människorov, rån, försök till grov utpressning och grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. En lång rad personer från framförallt Vårbynätverket har redan tidigare dömts för inblandning i kidnappningen. Dessutom har Mario Golzar Mia åtalats för grov misshandel i ett fall.

Åklagaren yrkar också på att Mario Golzar Mia som är bulgarisk medborgare ska dömas till livstids utvisning efter avtjänat straff vid en fällande dom.

Även Victor Golzar Mia är misstänkt för narkotikahandel och smuggling i detta ärende. Han är dock inte åtalad ännu då han befinner sig på rymmen i annat land. De inblandade anses ha kopplingar till det så kallade Dalennätverket. Mario Golzar Mia anses ha varit en ledande person i detta nätverk.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!