Regionpolischef Mats Löfving har fått andra arbetsuppgifter

På grund av misstankar om tjänstefel har regionpolischef Mats Löfving omplacerats tillfälligt. Biträdande regionpolischef Mattias Andersson går in som tillförordnad. Tjänstefelet handlar om hur Linda Staaf har tillsatts på tjänster och fått vapen utan att formellt ha den nödvändiga kompetensen. Det innebär förstås inte att Staaf ändå inte kan ha den kompetens som behövs. Men situationen kräver en utredning då Löfving och Staaf under en kort tid haft någon form av förhållande.

Med anledning av den senaste tidens uppmärksamhet kring regionpolischefen i Stockholm, Mats Löfving, har rikspolischef Anders Thornberg beslutat att han tills vidare kommer få andra arbetsuppgifter. Det handlar om den förundersökning rörande grovt tjänstefel som åklagare vid särskilda åklagarkammaren inlett.

Biträdande regionpolischef Mattias Andersson har gått in som tillförordnad regionpolischef från och med den 12 december.

Rikspolischefen har även uppdragit åt en särskild utredare, Runar Viksten, att göra en fullständig genomlysning av Polismyndighetens agerande i förhållande till gällande regler och rutiner. Det handlar främst om de anmälningar som gjorts mot Mats Löfving om misstänkta övergrepp mot Linda Staaf men också om de chefsposter som Staaf fått av Löfving. Det hela kretsar om påstådd svartsjuka, förföljelse och härskartekniker.

Bananrepublik

Leif GW Persson tycker för sin del att Anders Thornbergs agerande är mycket märkligt och att det snarast hör hemma i en bananrepublik:

Polisanmälningarna mot Löfving gjordes dock redan i mars i år, vilket Ebba Sverne Arvill, chefen för särskilda utredningar bekräftar för SVT.

– Jag frågade rikspolischefen hur jag skulle göra och han återkom i mars med beskedet att jag då skulle överlämna det till personalansvarsnämndens kanslichef, säger hon

[…]

Kriminologen Leif GW Persson är förvånad över att det dröjt nio månader innan rikspolischefen tillsatte en utredare.

– Att Anders gör sådär är obegripligt. Jag vet inte om det är kriminaliserat, men det är jävligt allvarligt. Doften av bananrepublik blir oerhört påtaglig här.

Persson tror att han aldrig skulle ha agerat om han inte tvingats till det av uppmärksamheten i media.

Läs mer: