Bilindustrin i Göteborg

Göteborg är centrum för den svenska bilindustrin. Dels är det den viktigaste orten för lastbilstillverkaren AB Volvo, dels för Geelyägda personbilstillverkaren Volvo Personvagnar AB (Volvo Car AB) samt de två andra bolag som ägs av av Geely, Polestar Performance AB och Lynk & Co AB.

AB Volvo

AB Volvo har totalt 96 000 anställda varav 20 000 anställda i Sverige med cirka 10 000 anställda i Göteborg. Huvudägare i AB Volvo är AB Industrivärden med 27,6% av rösterna och 8,8% av aktiekapitalet. Industrivärden kontrolleras av familjen Lundberg. Geely äger 8,2% av kapitalet och 16,0% av rösterna. AB Volvo tillverkar lastbilar och har sitt huvudkontor i Göteborg.

Geely

Volvo Car AB har 43 000 anställda varav 18 000 i Sverige genom dotterbolaget Volvo Personvagnar AB med dotterbolag. De flesta anställda finns i Göteborg (14 000), Skövde och Olofström. Geely äger de 82% av Volvo Car AB.

Polestar som utvecklar elbilar har totalt 1 300 varav 400 i det svenska dotterbolaget Polestar Performance AB i Göteborg. Volvo Car AB ägde fram till börsnoteringen i år 49,5% av Polestar vars moderbolag är Polestar Automotive Holding Limited i Kina. Huvudägare var Zhejiang Geely Holding Group med 50,5%.

China Euro Vehicle Technology AB (CEVT) som utvecklar förarlösa bilar är ytterligare ett bolag som ägs av Geely. Formell ägare är Zheijang Geely Automobile Co Ltd som ägs av Zhejiang Geely Holding Group. Antalet anställda är cirka 1 100.

Slutligen har vi  Lynk & Co AB som har 150 anställda i Göteborg. Ägare av Lynk & Co är Geely Auto som äger 50%, Volvo Car med 30% och Zhejiang Geely Holding Group med 20%.Totalt har Geely cirka 14 500 anställda i Göteborg.

Einride

Volvo och de bolag som kontrolleras av Geely är inte de enda bilföretagen i Göteborg. Det finns fler. Ett av dessa företag är Einride AB som utvecklar förarlösa lastbilar i Göteborg. Huvudkontor finns dock i Stockholm. Einride AB har cirka 150 anställda. Einride ägs av bland annat Ekdala Invest AB, Vertex Albion Capital LP, EQT Ventures, AMF, Northzone, Polar Structure, Norrsken VC, NordicNinja VC, Plum Alley Investments, Temasek, Dag Martin Hedlund, Robert Falck, Filip Lilja och Linnéa Kornehed (gift med Robert Falck). De tre sistnämnda är grundarna av företaget.

Konsultföretag

Bilindustrin består inte heller bara av biltillverkare och bilutvecklingsföretag. Utan det finns konsultföretag med inriktning på bilindustrin eller fordonsindustrin. Men då konsultföretagen ofta arbetar mot många olika kunder av olika slag är det svårt att veta vilka som huvudsakligen utvecklar bilar, bilutrustning, bildelar, programvara eller annat för bilindustrin.

Men några konsultföretag som tycks helt eller nästan helt inriktade på bilindustrin är ECARX Europe AB, Conmore Ingenjörsbyrå AB och HCL Technologies Sweden AB (tidigare Volvo IT). HCL Technologies Sweden AB som är ägt av ett indiskt företag har cirka 1 000 anställda och ECARX Europe AB med 10 anställda ägs av kinesiska ECARX var huvudägare är Li Shufu som också är Geelys huvudägare. Conmore Ingenjörsbyrå AB har drygt 100 anställda och ägs av Anders Svensson och Joakim Olsson.

Läs mer: