Advokatbyrå stoppades från mordfall på grund av jäv

En ung man dömdes till livstids fängelse för ett mord som begicks i Beckomberga 2020. Ett viktigt bevis i fallet var den krypterade chattjänsten ANOM där skytten kallade sig för ”Soldier”.

En välkänd advokatbyrå stoppades från att arbeta med fallet efter det att det visade sig att en kvinnlig advokat, som suttit med vid förhör av en misstänkt, var släkt med personer som förekom i utredningen. Både lite mer avlägset med den misstänkte skytten Semir Hasooni och med två andra av de misstänkta på närmare håll. En av de två andra var Sirwan Rizwand.

Åklagaren Maria Hävermark begärde att advokatbyrån skulle kopplas bort från fallet på grund av jäv och anmälde också den kvinnliga advokaten som förmodligen är Shirin Rizwand på Advokatbyrån Viktor Banke till Advokatsamfundets disciplinnämnd. Åklagaren menade att advokaten borde ha avbrutit förhöret när polis nämnde personer som var släkt med henne.

Den kvinnliga advokaten menade att polisen borde ha uppmärksammat henne på släktbanden innan hennes advokatbyrå kopplades in i fallet. Hon säger också att hon och hennes kollega bedömde att det inte fanns en beaktansvärd risk för intressekonflikt då släktingarna i inledningsskedet inte beskrevs som misstänkta.

Att polisen skulle kunna veta att hon var släkt med flera av de åtalade hade ju varit konstigt. Bara för att några personer har samma efternamn behöver de ju inte vara släkt. Hennes första invändning är därför uppenbart irrelevant. Hennes andra invändning verkar dock rimlig. Eftersom släktingarna inte beskrevs som misstänkta till en början kan man ju faktiskt komma till den slutsats som hon kom till.

Advokatsamfundet inledde också ett ärende kring den profilerade advokaten och han beskriver släktbanden som en olycklig slump. Den advokat som kallas ”den profilerade advokaten” i kvällstidningarna är väl förmodligen Viktor Banke själv.

Båda advokaterna fick var sin erinran av Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!