Energilagring – vattenmagasin och vattenkraft

I ett elsystem som består av klimat- och miljövänliga samt fossilfria metoder som vatten-, vind- och solkraft för att producera el så behövs en utökad lagringskapacitet för el. Detta då vindkraft bara producerar el när det blåser och solkraft bara när solen lyser. Lagringen kan ske i form av vattenmagasin, batterier, vätgas, komprimerad tryckluft och i form av svänghjulsteknik.

Vattenkraft och pumpkraftverk som energilagring

Vattenkraften kan sig själv fungera som energilagring och kan dessutom användas för att håll frekvensen i elsystemet stabil. Detta då vatten kan sparas i magasin och kraftverksdammar när det produceras stor mängder el från vindkraftverk och solcellsanläggningar. Detta kan göras i befintliga dammar och magasin men också genom att använd sig av pumpkraftverk.

Pumpkraftverk innebär att det finns två vattenmagasin på olika nivåer där där vatten pumpas upp vid överskott på el och där vatten tappas ur och producerar el när elproduktionen från vind och sol är låg. Det är det överlägset vanligaste och mest spridda sättet att lagra energi.

Pumpkraftverk. Bild: TVA. Public domain

I Sverige finns det för närvarande bara tre pumpkraftverk i drift. De ligger alla i norra Värmland och ägs helt eller delvis av det statliga finska energibolaget Fortum. Dessa tre är Letten, Kymmen och Eggsjön. Det finns också två kraftverk som tidigare varit pumpkraftverk, Juktan och Sillre.

Kymmenprojektet. Bild: Leif Kuhlin

Tåsans Kraft AB äger Eggsjöns kraftverk. Ägare av Tåsans Kraft AB är Karlstads kommun (60%) och Fortum (40%). Fortum äger på egen hand Kymmen och Lettens kraftverk. Vattenfall är ägare av Juktan och Sillre kraftverk.

Svenska pumpkraftverk, installerad effekt i MW
  1. Kymmen, 55
  2. Letten, 36
  3. Eggsjön, 0,6
Svenska pumpkraftverk, fallhöjd i meter
  1. Letten, 191
  2. Kymmen, 85
  3. Eggsjön, 18
Svenska pumpkraftverk, producerad el i Gwh
  1. Letten, 65
  2. Kymmen, 47
  3. Eggsjön, 0,5

Planer eller diskussioner på att bygga om Juktans kraftstation till ett pumpkraftverk igen förekommer. Som pumpkraftverk har Juktan en fallhöjd på 275 meter. Som pumpkraftverk är den installerade effekten 335 MW. Ombyggnad till vanligt kraftverk skedde 1996. Som ett vanligt kraftverk utnyttjar det bara en fallhöjd på 85 meter. Installerad effekt är 26 MW. Årsproduktionen är 90 Gwh.

Som pumpkraftverk var fallhöjden 182 meter i Sillre kraftstation som utnyttjar fallhöjden i Sillreån. Den installerade effekten var 16,5 MW. År 1968 togs pumpfunktionen bort och 1987 byggdes kraftverket om. Numera är den installerade effekten 11 MW och fallhöjden är 191 meter. Några planer eller funderingar på att bygga om Sillre kraftverk finns inte.

Gruvor som pumpkraftverk och energilager

Förutom att eventuellt använda Juktans kraftstation som pumpkraftverk igen förekommer också planer och diskussioner om att använda gamla gruvor som pumpkraftverk och energilager. I Sverige finns det två företag som har planer på sådana anläggningar.

Det som behövs för energilagring i gruvor är det finns två vattenmagasin. Ett över och ett undre som kan ligga långt ner i gruvan. Vid stor tillgång på el pumpas vatten upp till det övre magasinet och vid brist på el kan vatten släppas ner genom en turbin och producera el. Denna typ av anläggningar kan användas till att se till att elsystemet hålls stabil och i balans, dvs för bland annat frekvensreglering.

Energilagring med hjälp av pumpkraftverk och vattenmagasin kan dock bara vara en del av lösningen för energilagring. Det behövs också andra energilagringslösningar.

Bild: MInestorage

Företag

Det ena av de företag som planerar energilager i gruvor är Sustainable Energy Solutions Sweden Holding AB (Sens) som ägs av Stortorget Assets AB (26,7%) och Förenad Kraft Stockholm AB (17,1%) samt en mängd mindre aktieägare. Det nuvarande Sens är en sammanslagning (fusion) av Pumped Hydro Storage Sweden AB och Sustainable Energy Solutions Sweden Holding AB. Ägare av Stortorget Assets AB är Hans Andreasson och Albert Elfström. Förenad Kraft Stockholm AB ägs av Otto Werneskog.

Mine Storage International AB är det andra företaget. Det är en avkoppning från Pumped Hydro Storage Sweden AB. Huvudägare i bolaget är förmodligen grundarnaThomas Johansson, Anna Engman och Raine Vasanoja. Andra investerare är bland annat EIT InnoEnergy. De har också tillsammans med Boliden AB, Lovisagruvan AB, Mälarenergi, Voith Hydro och AFRY fått pengar från Vinnova.

Båda företagen har planer på att utnyttja gruvor i Bergslagen. I Sens fall handlar det om en gruva i Filipstadsområdet. Minestorage har också planer på ett energilager i en nedlagd gruva i södra Sverige. Sens arbetar också med att projektera och anlägga solkraftsanläggningar samt energilagring med hjälp av batterier.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!