Strejk på pendeltågen i Stockholm

Fredag 14/4 beslutade ett möte med över 150 lokförare på pendeln i Stockholm med stor majoritet att lokförarna på pendeln kommer gå ut i vild strejk måndag 17/4 kl. 03.00.

Strejken kommer pågå i tre dagar och avslutas onsdag 19/4 kl. 23.59.

Krav: Få tillbaka tågvärden i hytt, i säkerhetstjänst, för lokförarnas och resenärernas säkerhet.

Går kravet igenom avbryts strejken.

Strejkkassa

En strejkkassa har upprättats i samarbete med Förbundet Arbetarsolidaritet. Hjälp till genom att be folk att swisha till 123 699 29 52 eller betala till bankgiro 418-6482, märk betalningen med ”Tågvärd”.

Meddelande från de strejkande:

Imorgon kl: 03:00 kommer förarna på pendeltågen att gå ut i strejk. Detta kommer tyvärr drabba dig som reser med pendeltågen och vi beklagar djupt att det blir på detta sätt.

Vi är vanliga hederliga människor som går till arbetet, i ur och skur, dygnets alla timmar, men nu har vi fått nog.

Vi tror inte att en enda stockholmare hade velat sitta på ett tåg med vetskapen att det bara finns en ansvarig person ombord, som i värsta fall vid en olyckshändelse kanske är satt helt ur spel. Detta med upp till 1 800 resenärer, stillastående med två mil till närmsta station, mitt ute i skogen.

Det är tre politiker som är högst ansvariga för det som nu sker – Anton Fendert, Jens Sjöström och Kristofer Tamson. Det är ni som tagit detta ogenomtänkta beslut och ni är således ansvariga för konsekvenserna. Ingen annan än ni kan stoppa den här strejken just nu.

Vi kräver att beslutet att ta bort tågvärdar i säkerhetstjänst från tågen, och ersätta dessa med kameror, omedelbart rivs upp!

Alla generella hot mot personalen från arbetsgivaren, samt direkta repressalier mot enskilda anställda betackar vi oss för.

Vi gör inte detta för högre lön eller andra fördelar –  Vi gör detta för resenärernas och personalens säkerhet.

Strejkens egen hemsida för aktuell information.  Faceboo: Vild strejk på pendeln.

Läs mer.