Polischefen Anders Thornberg svamlar, duckar och hittar på

Polischefen Anders Thornberg har blivit intervjuad i radion. Närmare bestämt i Ekots lördagsintervju. Intervjun består i princip av tre delar. En del om kalabaliken kring Mats Löfving och Linda Staaf. En del om polisens sätt att rekrytera och polisens interna kultur. Och en del om Riksrevisionsverkets kritik mot polisens arbeta med gängkriminalitet (organiserad brottslighet) samt om gängbrottsligheten.

Vad det gäller den första delen av intervjun har jag egentligen inga kommentarer. Även om det även i den förekommer undanflykter och uteblivna eller glidande svar. Men den tredje delen av intervjun är betydligt mer intressant.

Vad gäller den andra delen av intervjun så är det mycket tomt prat och många undanglidande svar. Ingenting konkret. Bla, bla, bla. Ganska ointressant och ganska typiskt för polisen. Thornberg kändes inte helt ärlig utan han höll sig till självklarheter, svammel och nonsens.

Den organiserade brottsligheten

Det är delvis en patetisk uppvisning i att inget säga. Av svammel, osanningar och undanflykter. Thornberg säger att vi har en synnerligen allvarlig situation. Det är inte sant. Han menar också att det handlar om 30 000 individer är inblandade i den organiserade brottsligheten. Det är naturligtvis trams. I verkligheten handlar det om omkring 3 000 – 5 000.

En uppskattning som gjorts av forskare är att det finns 13 000 personer i den organiserade brottsligheten. Men även den siffran är dumheter. De uppskattar nämligen antalet personer i kriminella mc-gäng till omkring 6 000 personer. I verkligheten handlar det snarare om cirka 2 000 personer i miljöerna kring Hells Angels MC, Bandidos MC och Satudarah MC.

Dessutom anser forskarna att det finns cirka 5 000 personer i lösa kriminella grupperingar (som de förvirrande nog kallar kriminella nätverk). Dessa person kan dock inte sägas ingå i nån som helst organiserad brottslighet. I verkligheten blir alltså antalet personer som kan sägas ingå i den organiserade brottsligheten cirka 4 000 personer varav cirka 500 i maffialiknande gäng, cirka 1 500 i gatugäng och kriminella nätverk

Inget Thorberg säger tyder på att polisen kommer att lösa problemet med våldet i Stockholm. Det mesta han säger är istället dynga. Det som behövs är förebyggande arbete. Att gripa folk, häkta folk, åtala folk, döma folk, spärra in folk kan inte lösa problemen med gängbrottsligheten. Det som behövs är att stoppa inflödet av nya kriminella till gängen är förebyggande arbete.

Polisen i Göteborg

Polisen kan inte lösa det genom repressiva åtgärder. Däremot kan förändrad inställning hos polisen leda till att fler grips och att fler brott klaras upp. Genom lokal förankring och dialog kan polisen få hjälp av befolkningen. Men det krävs minskad repression för att det ska vara möjlig och en helt annan inställning hos polisen till människor i fattiga områden.

Det finns också en polismyndighet i Sverige som lyckats lösa problemen. De har skapat ett förtroende för polisen hos vanliga människor och det har möjliggjort att brott med koppling till organiserad brottslighet klaras upp. Polisregion Väst. I Göteborg har samtliga gängrelaterade mord de senaste åren klarats upp. Skjutningarna och de gängrelaterade morden har nästan upphört.

Det finns fungerande sätt att hantera gängbrottsligheten. Göteborgspolisen har visat hur det kan göras. Dialog, förebyggande arbete, lokalt förankrade poliser etc. Det är lösningen och inget tyder på att poliser i andra delar av Sverige är i närheten av Göteborgs arbetssätt.

I stor sett kan vi säga att Thornberg, svamlar, duckar och fabulerar när det gäller polisens arbete med organiserad brottslighet. Han har inget att komma med och det han har att komma med leder till att situationen förvärras. Att bara säga att polisen arbetar på ett annat sätt utan att säga hur det yttrar sig inger inte direkt nåt förtroende.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!