Sverige har inte fler mord än andra nordiska länder

Om vi bara mäter i antal har Sverige förstås fler mord än de andra nordiska länderna då befolkningen är dubbelt så stor i Sverige jämfört med de andra större nordiska länderna. Men mätt i förhållande till befolkningen är skillnaderna minimala mellan de nordiska länderna. Detta redovisas som den så kallade mordfrekvensen, antalet fall av våldsam död per 100 000 invånare. Den varierar också förhållandevis lite från år till år.

I Sverige har mordfrekvensen legat på ungefär samma nivå sen 1700-talet. I Finland har den minskat de senaste 10 åren efter att under lång tid legat kring 3-4. Orsaker till detta kan eventuellt vara att Finland haft flera krig under 1900-talet och dessutom ett mer problematiskt bruk av alkohol.

De sista åren har Norge legat lite lägre men tidigare låg landet i nivå med Danmark och Sverige. En förklaring till detta kan vara den mycket bättre ekonomiska situationen i Norge.

För Island så kan mordfrekvensen variera mycket från år till år på grund av den lilla befolkningen.

Mordfrekvens i Norden och Baltikum 2020
  1. Litauen, 3,7
  2. Estland, 3,2
  3. Lettland, 2,6
  4. Finland, 1,6
  5. Island, 1,5
  6. Sverige, 1,2
  7. Danmark, 1,0
  8. Norge, 0,6

Under de sista åren har vi i Sverige dock haft en utveckling där antalet mord med skjutvapen ökat. Någon liknande utvecklingen finns inte i något annat nordiskt eller baltiskt land. Däremot finns en liknande utveckling i Belgien.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!