Ökat antal mord innebär inte att samhället blir våldsammare

Även om antalet mord ökar ett visst år innebär det inte att det dödliga våldet i ett samhälle ökar. För om befolkningen ökar samtidigt kan våldet faktiskt till och med minska även om antalet mördade ökar. Andelen mördade i förhållande till befolkningen minskar helt enkelt. Det är det som kallas mordfrekvensen och den mäts i antalet fall av dödligt våld per 100 000 invånare.

Att skjutvapenmorden ökar i antal betyder inte heller att antalet mördade ökar. Varken i reella tal eller i för hållande till befolkningen. För samtidigt som skjutvapenmord blir vanligare kan det ju vara så att mord med andra vapen eller på andra sätt minskar. Befolkningen i ett land kan också öka mer än antalet mördade vilket ju som jag redan påpekat kan leda till minskad mordfrekvens.

Mord och dråp i Sverige per 100 000 invånare över tid. Notera att många polisanmälda misstänkta mord och dråp senare konstateras vara självmord, olyckor, med mera. Utjämnat genom löpande medelvärden över tre år. Bild: Tomastvivlaren. Licens: CC BY-SA 4.0

För Sveriges del visar det sig att det visserligen varit ett ökat antal fall av våldsam död under de senaste åren utan att det lett till en ökning av mordfrekvensen. Fram till och 2014 minskade mordfrekvensen stadigt i många år, men 2015 tog den ett skutt uppåt och sen har den legat kvar på samma nivå trots att antalet fall av våldsam död ökat.

Mellan 2002 och 2014 fanns det ingen ökning av antal fall av dödligt våld utan snarare en viss minskning fram till 2012. 2015 ökade dock antalet dödade och sen dess har nivån varit högre än tidigare. Vi kan också se att det bara är antalet mord på män och pojkar som ökat de senaste åren. Speciellt noterbar är den markanta ökningen mellan 2014 och 2015. Någon ökning vad det gäller antalet mord på kvinnor finns inte mer än på marginalen fram till 2018. Därefter har antalet mördade kvinnor legat på en lägre nivå.

Eftersom Sveriges befolkning samtidigt ökat kraftigt de senaste åren innebär detta att mordfrekvensen vad det gäller antalet fall av våldsam död inte ökat de senaste åren. Mellan 2014 och 2015 tog den dock ett skutt uppåt för att sen ligga kvar på den högre nivån därefter. Det var mordfrekvensen vad det gäller mord på män och pojkar som tog ett skutt under det aktuella året för att sen ligga kvar på en högre nivå. Inte heller har mordfrekvensen när det gäller kvinnor ökat de senaste åren. En viss ökning fann dock fram till 2018 men därefter har det varit en minskning.

Sett över lång tid har mordfrekvensen i Sverige minskat stadigt sen 1990-talet fram till 2014. Det har också antalet fall av dödligt våld gjort. Därefter har det skett en viss minskning utan att det ökat till 1990-talet nivåer.

Mord i nära relationer

Antalet fall av våldsam död i parrelationer har haft en rejäl minskning under de senaste åren (sen 2018) vilket avspeglar den minskade mordfrekvensen vad det gäller mördade kvinnor. Det är i huvudsak bara kvinnor som dödas i relationsrelaterat våld. Vi kan också konstatera att antalet dödade kvinnor i parrelationer tog ett rejält skutt uppåt under 2018 för att därefter minska igen.

Cirka 60% av alla mördade kvinnor mördas av en närstående. 2017 var i det sammanhanget ett markant undantag då det bara var 37% under det året. Minskningen av antalet kvinnor som mördas i parrelationer tycks ha fortsatt under 2022. Fram till den 17 december hade 11 kvinnor mördats av sin man/partner.

Sen 1980-talet har våldet mot kvinnor minskat stadigt i Sverige.

Skjutvapenvåld

Under de senaste åren har skjutvapenvåldet ökat kraftigt i Sverige utan att det påverkat mordfrekvensen nåt nämnvärt. 2012 skedde 17 mord där skjutvapen var mordvapnet. Under 2021 användes skjutvapen i sammanlagt 45 fall och i år (2022) har det varit en bit över 60 mord där skjutvapen använts. Hela ökningen av antalet fall av dödligt våld i Sverige under de senaste åren handlar som skjutvapenmord. Antalet mord utan skjutvapen har inte ökat de senaste åren. 96% av de dödade med skjutvapen har varit män.

Om vi inte ser en minskning av antalet mord där skjutvapen inte används så kommer vi att få se en kraftig ökning av antalet mord under 2022 såväl som en ökning av mordfrekvensen.

Sett över lång tid har så låg skjutvapenvåldet i Sverige på samma nivå från slutet av 1980-talet till omkring 2012 med en markant topp i slutet av 1990-talet. Därefter har det ökat är numera på en högre nivå än under 1990-talets slut.

Källa till uppgifterna, diagrammen och tabellerna är Brå:s rapport Konstaterade fall av dödligt våld 2021

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!