Bandidos MC i Småland – våld och bråk

2017 omvandlades en mc-klubb i Ljungby som hette Cobra MC till en Bandidosavdelningen. Till en början var det ett probationary chapter (provavdelning). Detta ledde snart till konflikter med etablerade kriminella i Värnamo. Det hela ledde till en våldsvåg som kulminerade under 2019.

President i Cobra MC var Jimmy Carlqvist och han blev också president i en lokala avdelningen av Bandidos MC. Han var kring 2010 medlem i nazistiska Blood & Honour. Innan des var han medlem i Nationalsocialistisk Front. Det var också en person som heter Robin Natzén som är 2018 var Sergeant of Arms i Bandidos MC i Ljungby. Däremellan hann han vara medlem i och lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Gnosjö en kort tid.

Robin Natzén (även Robert Natzén) har flera gånger dömts för grova brott. exempelvis grovt vapenbrott, narkotikabrott och rattfylleri i bl.a. den stora vapenhärvan i Gnosjö. Greps och häktades vid ett tillfälle som misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse men släpptes sedan ur häktet. Han häktades senare också som en av flera misstänkta för ett mordförsök i korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan i Värnamo i april 2018.

Konflikten mellan Värnamonätverket och Bandidos MC

Den 14 juli 2017 sköts Emsal Ramadani med fem skott i benet invid Rörstorpsskolan i Värnamo. Han ska enligt uppgift ha haft en kortvarig och inte accepterad relation med en kvinna i släkten Baruti. I november samma år skottskadades en man allvarligt vid en skjutning i centrala Värnamo och den 26 december var det dags igen.

En man utsattes då för skottlossning på Gränsgatan i centrala Värnamo. Han namn är enligt osäkra uppgifter Burim Blakqori. Två personer sköt mot honom och de anhölls senare som misstänkta för mordförsök. Nåt åtal tycks det dock aldrig ha blivit.

I februari 2018 verkar det som om Sami Baruti blev beskjuten i Rörstorp i Värnamo och 27 april samma år var det återigen skottlossning i Värnamo.

I maj 2018 häktades 5 personer för inblandning i skottlossningen den 27 april 2018. En av dem dömdes för brottet, det var Xhevat Morina som då var 50 år gammal. Han dömdes för mordförsök i korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan. Han tillhör den gruppering som hade en konflikt med Bandidos MC:

Ingen av de andra 4 häktade personerna som alla verkar ha tillhört den grupp av personer som Morina sköt mot åtalades. En av dem var den den tidigare Sverigedemokratiske politikern Robin Natzén.

Den 3 januari 2019 exploderade en bil som verkar ha kopplingar till den ena sidan i konflikten och den 8 januari samma år besköts en lägenhet med koppling till den andra sidan. Den skjutningen ägde rum i närheten av platsen för skjutningen i april 2018  Enligt uppgift kan det vara så att Robin Natzén bor i området. Och den 10 januari 2019 var det dags igen. En drive-by skjutning som slutade med att polisen grep 5 personer i tre bilar efter att skjutit mot en av bilarna.

2020 flyttade Bandidos in i nya lokaler i Värnamo, efter att ha lämnat Ljungby.

Den interna konflikten i Bandidos MC

I september 2021 dog en Bandidosmedlem i en sprängning efter att av misstag ha utlöst en laddning vid ett garage i Värnamo. Mannen som hette Saiki Kontelis ska enligt Aftonbladet ha planerat att placera ut en bomb för att skrämma ett vittne. Kontelis var medlem i Bandidos MC.

I samma lägenhet som han bodde var tidigare också en Rasmus Rhodin skriven. Han begick självmord ekort tid innan explosionen. Han ska ha varit medlem i X-team. Dessutom finns ytterligare en person i samma hus men i en annan lägenhet, den tidigare SD-politikern Robert Natzén (tidigare Robin Natzén) som också har varit eller är kopplad till Bandidos MC/X-team.

En kort tid efter sprängningen lämnade den tidigare ledande medlemmen klubben. Enligt uppgifter i media lämnade han i Bad Standing (dvs i onåd hos klubben) vilket lett till flera våldsdåd. Hösten 2022 sattes en bil med koppling till den tidigare ledande medlemmen i brand. Några dagar senare larmades polisen om att ett dussintal Bandidosmän hade omringat hans bostad. Det rörde sig om ett antal män från olika avdelningar runt om i Sverige men när polisen anlände hade de lämnat platsen.

Bombplaner

En kväll i slutet av oktober 2022 såg en spanare från polisen hur den tidigare Bandidos-medlemmen (Natzén?) vankade runt nervöst i hemmet. Han verkade kontrollera övervakningskameror och strålkastare vid bostaden och tittade flera gånger ut genom fönstren. Samma natt stoppades en man och en kvinna i en bil i närheten av bostaden. Mannen i bilen var provmedlem (prospect) i Bandidos. I bilen hittades en apterad bomb.

De två i bilen blev misstänkta för bland annat mordförsök. Polisens misstankar var att sprängladdningen skulle användas mot ex-presidenten. De åtalades för mordförsök, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och försök till allmänfarlig ödeläggelse. Domen ska komma i maj 2023, dvs denna månad. De har båda förnekat brott.

I november beslagtog polisen en bombladdning som gömts bakom ett elskåp. De såg Natzén placera påsen med bomben där. Han greps som misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han friades i dock i tingsrätten för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han dömdes dock till två års fängelse för att ha befattat sig med bomben.

I dag har Bandidos MC lämnat sina lokaler i Värnamo och i stället flyttat in i Växjö. Kanske konflikterna därmed kommer att flytta sig dit.

Läs mer: